:

:

TV Most

clock

April 22, 2018   12:05

0

218

Poziv Srbiji da predstavi potencijale Alibabi


Popović i Ma su se sastali na marginama prvog samita "Digitalna Kina" koji je otvoren danas u gradu Fudžou, prestonici kineske provincije Fuđijan.




Oni su razgovarali o potencijalima saradnje Srbije i Kine u oblasti inovacija i digitalne ekonomije.


Popović je izrazio snažnu podršku kineskoj državnoj inicijativi "Pojas i put".



On je istakao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kine Si Điping dele viziju o stvaranju jedinstvenog digitalnog prostora koji će doneti nove mogućnosti za saradnju, umrežavanje i zajednički napredak svih zemalja koje su deo te vizije.



"To je vizija mira, stabilnosti, saradnje i zajedničkog ekonomskog prosperiteta", rekao je Popović.



Istakao je da su predsednici Srbije i Kine postigli dogovor o uspostavljanju najbolje moguće saradnje između dve zemlje u oblasti inovacija i digitalne ekonomije.



"Rezultat tog dogovora je započinjanje projekta izgradnje srpsko-kineskog Industrijskog parka u Beogradu, koji zajedno realizuju Srbija i kineska državna "China road and bridge corporation". To će biti najveći i najmoderniji industrijski park, a ujedno i najveća kineska investicija u oblasti inovacija u južnoj Evropi", rekao je Popović.



Prema njegovim rečima, veštačka inteligencija, virtuelna realnost, proširena stvarnost, robotika, digitalizacija industrije i sajber bezbednost, su stubovi razvoja ekonomije u digitalnoj eri.



"Kina je svetski lider u ovim procesima i zato želimo da se u što većoj meri oslonimo na kineska iskustva u kreiranju digitalne budućnosti Srbije", naglasio je Popović.



Ma je pozvao Popovića da poseti njegovu kompaniju i predstavi inovacione potencijale Srbije kineskim partnerima.



Prvi samit "Digitalna Kina", koji je počeo danas u Fudžou, trajaće dva dana i okupiće preko 500 najvećih kineskih inovacionih kompanija. Tema samita je izgradnja "digitalne Kine".



Otvaranju samita prisustvovali su ministri i visoki državni zvaničnici šest svetskih zemalja i Ujedinjenih nacija, sa ministrom Nenadom Popovićem kao jedinim visokim zvaničnikom jedne zemlje iz Evrope.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva