:

:

TV Most

clock

Jul 12, 2018   14:48

0

128

Poziv iz NATO i sporazum s Grčkom podelili Makedonce


Dok su vladajuća SDSM i premijer Zoran Zaev sa svojim koalicionim partnerima zakazali slavlje povodom dobijanja poziva za priključenje te države NATO u 14 makedonskih gradova, lider najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE, Kristijan Mickoski pozvao je građane da se priključe protestu, koji će biti održan u nedelju u 13 sati u Kavadarcima.


 


"Ne postoji datum za otpočinjanje pregovora sa EU niti bezuslovni poziv za NATO. I to je zato što imamo nesposobnu vladu. Moramo stati na put porazima, a odgovor možete dati samo vi. Zato ćemo da nastavimo da protestujemo i pozivam vas da dodje u Kavadrce i priključite se protestnom maršu", rekao je Mickoski u video obraćanju javnosti. 


 


Zaev je, pak, iz Brisela pozvao građane da se pridruže velikoj proslavi koja će biti održana u subotu u 15 gradova širom Makedonije. "Od danas Makedonija ide samo napred, građani mogu da slave uspeh jer NATO je odlučio da postanemo 30 članica Alijanse. Dobili smo poziv da postanemo saveznik najjačih zemalja na svetu. Makedonija ide u korak sa Evropom", naveo je Zaev i najavio da će proslave biti organizovane uz makedonsku muziku. 


 


Na samitu NATO u Briselu je zaključeno da će Makedonija postati članica Alijanse nakon što budu sprovedene sve procedure predviđene sporazumom o imenu te bivše jugoslovenske republike. 


 


Sporazum, koji su Skoplje i Atina potpisali prošlog meseca u Prespi, na grčkoj teritoriji Prespanskog jezera, predviđa promenu imena Makedonije u "Republika Severna Makedonija", čime je praktično stavljena tačka na višegodišnji spor dveju susednih zemalja i Grčka konačno odustala od blokade Makedonije. 


 


Iako je ova odluka NATO uslovna, kao i prethodna doneta na samitu EU o dobijanju datuma za otvaranje pregovora o članstvu Makedonije u Uniji, vladajuća SDSM je naziva "istorijskom" i vrhunskim strateškim ciljem, dok VMRO-DPMNE, smatra da je Makedonija doživela fijasko, jer su oba poziva uslovna. 


 


Iz VMRO-DPMNE podsećaju da je Makedonija ispunila uslove za članstvo u NATO još 2008. "Zbog toga, kao prvi korak traže ostavku vlade, Nikole Dimitrova, pre svega, koji je zajedno sa Zoranom Zaeva doveo zemlju do zastoja", navodi se u saopštenju VMRO-DPMNE. 


 


SDSM ističe da su vrata NATO otvorene i da je mesto Makedonije u Alijansi osigurano, što će obezbediti stavilnost i razvoj zemlje u budućnosti. Politički analitičar Albert Musliju je za Radio Slobodnu Evropu rekao da Makedonija osim obaveze preuzete u sporazumu sa Grčkom mora da završi i neke finese koje predviđaju potpuno uključivanje u sistem NATO. 


 


Prema njegovim rečima, situacija je jasna: ako Makedonija ispunjava sve obaveze sporazuma sa Grčkom, može se smatrati članicom NATO. "Evropska unija je prema odluci Saveta Evrope navela sve što Makedonija mora da ispuni do juna naredne godine, dok NATO smatra da je situacija mnogo jasnija", kaže Musliju. 


 


Očekivanja Brisela su, naime, da će Makedonija u potpunosti primeniti sporazum sa Grčkom o imenu, a to podrazumeva i uspešno sprovodjenje referenduma i donošenje ustavnih promena. 


 


Nakon toga Republika Severna Makedonija bi postala 30. članica NATO

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva