:

:

TV Most

clock

Januar 16, 2015   12:05

0

189

Poziv tužilaštvu da proveri navode BIRN-a

Kako se navodi u saopštenju, organizacije traže i da Regulatorno telo za elektronske medije posveti pažnju monitoringu nad nacionalnim emiterima i njihovom načinu izveštavanja o slucaju Kolubara, kao i da utvrdi da li su doprineli potpunoj, objektivnoj i nepristrasnoj informisanosti šire javnosti.

Od Agencije za borbu protiv korupcije zatražili su da utvrdi da li je u slučaju kojim se BIRN bavio došlo do narušavanja antikorupcijskog zakonodavstva i kršenja integriteta uzbunjivača, odnosno da Savet za borbu protiv korupcije kao savetodavno telo Vlade izradi izveštaj o slučaju sa preporukama.

U slučaju tendera za ispumpavanje vode iz kopa Tamnava, istraživačka mreža BIRN je ukazala na moguću povredu javnog interesa.

"Izostajanje reakcije institucija koje su nadležne za borbu protiv korupcije i vladavinu prava je neprihvatljivo u demokratskom, odgovornom i otvorenom društvu. S druge strane, napadi na novinare zato što obavljaju svoj posao, odnosno štite javni interes, je apsolutno nedopustivo i nedemokratsko i zato upućujemo poziv institucijama da reaguju", dodaje se u saopštenju.

Saopštenje su potpisale organizacije civilnog društva među kojima su BIRODI, CEAS, Centar za integraciju mladih, Fondacija Slavko Curuvija, Gradanske inicijative, Helsinški odbor za ljudska prava, Inicijativa mladih za ljudska prava, Kuća ljudskih prava, NUNS, NUNV, Share fondacija, Zaječarska inicijativa....

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva