:

:

TV Most

clock

Novembar 25, 2017   12:05

0

253

"Povratak mora ostati ravnopravna opcija trajnog rešenja"


„Upravo činjenica da i nakon toliko godina još uvek postoje raseljeni koji izražavaju spremnost da se vrate na Kosovo i Meothiju, što govori iskustvo naše Kancelarije, ali i rezultati anketiranja UNHCR-a sprovedenog u 2016. godini, obavezuje sve nas da obezbedimo uslove za održivi povratak“, rekao je Kozarev je u Podgorici, na sastanku „Skopske inicijative“ za rešavanje problema raseljenih sa Kosova i Metohije, navedeno je u saopštenju.



Prema njegovim rečima, razlozi koji su doveli do uspostavljanja ovog regionalnog procesa dodatno argumentuju potrebu za modelom projekta povratka koji sprovodi Kancelarija za Kosovo i Metohiju, poznatog kao Sunčana dolina.



Kozarev je naglasio da je neophodna ustaljena razmena informacija i učestala saradnja kroz format Skopske inicijative, ali i donatorska podrška, kako bi se ubrzao proces dolaženja do konkretnih i održivih rezultata.



On je izrazio žaljenje zbog činjenice da su u procesu povratka interno raseljenih i dalje prisutni svi ranije isticani problemi vezani za bezbednost, imovinu i pristup pravima.



„Hapšenja raseljenih lica i povratnika na osnovu prijava komšija, najčešće uzurpatora njihove imovine, 18 godina nakon progona, ukazuje na organizovanu aktivnost sa ciljem opstrukcije povratka i povraćaja imovine. Sama hapšenja sprovođena su nepotrebno brutalno, pred drugim raseljenima i članovima porodice i određivane su mere pritvora. Sve to ima efekat zastrašivanja raseljenih lica i odvraćanja od povratka ili pokušaja povraćaja svoje imovine“, upozorio je Kozarev.



Prema njegovim rečima, neophodno je da OEBS, UNHCR i druge relevantne misije na Kosovu i Metohiji prate ovakve slučajeve, da se pronađe sistemsko rešenje koje bi podrazumevalo sankcije za lažne optužbe, kompenzaciju za oštećenog i adekvatnu kampanju na lokalnom nivou, kako bi se stalo na put ovoj praksi, otklonio utisak da Priština na taj način pružaju podršku uzurpatorima i povratilo poverenje raseljenih u mogućnost ostvarivanja i zaštite njihovih prava na Kosovu i Metohiji.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva