:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Januar 15, 2015   12:05

0

174

Povratak advokata u sudnice zavisi od parlamenta

Dragoljub Đorđević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je sporazum koji je potpisan sa nadležnim ministarstvom načelno usvojen i da je preporuka svim advokatima da prihvate izveštaj stručnog tima.

"Radi se o velikom uspehu advokature, i to ne može niko da ospori. Prvog septembra advokati nisu imali pravo da sačine ni predlog ugovora odnosno javnobeležničkog zapisa pre svega kada su u pitanju privatno-pravni poslovi, odnosno kada je reč o ugovorima o nepokretnosti", kaže Dragoljub Đorđević.

Đorđević ističe da su advokatske komore Vojvodine, Beograda, Zaječara i Požarevca načelno već usvojile sporazum.

Ipak, ima malicioznih komentara advokata koji tvrde da je sporazum urađen nestručno, naglašava predsednik Advokatske komore Srbije i dodaje kako očekuje da će biti onih koji će se javiti sada kada je već sve dogovoreno.

Đorđević potvrđuje da postoji grupa advokata koji putem društvenih mreža pozivaju kolege da se suprotstave potpisanom sporazumu i početku rada. Međutim, naglašava kako je to njihovo legitimno pravo.

Napominje da niko od rukovodstva nije rekao da je zakon u skladu sa ustavom i ponavalja da sve prethodne inicijative advokata ostaju, a da će Ustavni sud dati konačan odgovor.

Na pitanje kada će advokati ući u sudnice Đorđević kaže da je to pitanje više za parlament. Najavljuje da će advokati najranije početi sa radom kada parlament usvoji izmene koje pre toga odobri struka.

Đorđević ukazuje i da zakonadavna i izvršna vlast žele da znaju da li je uslovna ili konačna obustava protesta advokata, i poziva kolege na prekid protesta, kako kaže, zbog uloge koju njihova profesija ima u društvu i pravne sigurnosti građana.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva