:

:

TV Most

clock

Oktobar 19, 2017   12:05

0

180

Poverenik: Još bez odgovora iz Đorđevićevog resora


Poverenik je ocenio je da je postupanje tog Ministarstva u postupku nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u slučaju vesti o vanrednoj kontroli bolovanja neodgovorno i upozorio da takvo postupanje, po zakonu, predstavlja kažnjiv prekršaj.



Poverenik je postupak pokrenuo 5. oktobra povodom vesti koja je objavljena na sajtu tog ministarstva koju su preneli mnogi mediji. "Ministri Vlade dogovorili su sa ambasadorom Kine u Srbiji i direktorom smederevske Železare mehanizam kontrole bolovanja kao i na koji način će se on sprovoditi. Ovo će biti jedna vrsta pilot projekta, koji će, ukoliko bude dao dobre rezultate, biti opšte primenjivan..."



Ministarstvo u ostavljenom roku nije dalo nikakvo izjašnjenje, kaže Poverenik i dodaje da je desetak dana kasnije dostavilo dopis koji je potpisalo lice neovlašćeno da zastupa ministarstvo u postupku nadzora i koji ne sadrži odgovor ni na jedno od postavljenih pitanja, niti je u prilogu imao bilo kakvu traženu relevantnu dokumentaciju.



Poverenik je ocenio da je takav način komuniciranja ispod minimalnog nivoa primerenog jednom ministarstvu i ponovio zahtev da u roku od dodatnih tri dana Ministarstvo jasno i na zakonom predviđen način odgovori na postavljena pitanja i dostavi odgovarajuću dokumentaciju, uz upozorenje da će u protivnom pokrenuti prekršajni postupak.



U saopštenju, Poverenik podseća da je 5. oktobra, kada je pokrenuo postupak nadzora, zatražio u roku od tri dana odgovarajuća izjašnjenja od Ministarstva zdravlja i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.



Navodi da se Ministarstvo zdravlja u zadatom roku izjasnilo navodeći da ono ne stoji iza vesti o vanrednoj kontroli bolovanja, te da ministar zdravlja niti ministarstvo, nisu davali nikakve izjave s tim u vezi, niti dostavljali medijima saopštenja u vezi s tim pitanjem.



Dodaje da je Ministarstvo zdravlja navelo da je postojeći mehanizam kontrole bolovanja predviđen Zakona o zdravstvenom osiguranju, u skladu sa kojim zdravstvena inspekcija ministarstva ne vrši nadzor nad ostvarivanjem bolovanja.



Povrenik, polazeći od toga da je prakticcno nemoguće vršiti "kontrolu bolovanja" bez uvida u medicinsku dokumentaciju, dakle u, po zakonu, naročito osetljive lične podatke, još jednom upozorava da Zakon o zdravstvenom osiguranju predviđa mehanizam kojim se u slučaju sumnje u zloupotrebu poslodavci mogu koristiti.



Taj mehanizam, dodaje, predviđa aktivnosti stručnih ljudi i stručnih tela oformljenih od Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, a ne podrazumeva nikakva ovlašćenja ili aktivnosti za Vladu i ministarstva, pogotovo ne za Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva