:

:

TV Most

clock

Jun 15, 2018   15:06

0

239

Poverenica: Nasilje nad starima svesti na minimum


Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijima, koji obeležava i Srbija, poverenica je istakla da borba protiv svakog oblika nasilja daje rezultate samo u blagovremenoj, sveobuhvatnoj i sistemskoj saradnji svih delova državnog sistema.





Prema njenim rečima, efikasna zaštita i puno poštovanje prava starijih treba da budu tema stalnih edukacija zaposlenih u u sistemu socijalne i zdravstvene zaštite, policije i pravosuđa, kao i jedan od prioriteta kreatora javnih politika.



"Podrazumeva se i širenje pozitivne slike o starenju i odnosu prema starijima, njihovom ogromnom doprinosu društvu i ulozi koju i danas imaju", rekla je Janković.



Kako je saopšteno, ona je na skupu "Zlostavljanje starijih - da li se prepoznaje?", rekla da su zlostavljanju, u svim formama, više izložena starija lica koji imaju niži nivo socijalnih aktivnosti, a koja su funkcionalno zavisna, hronično bolesna...



Posebno je ukazala na veliki rizik od zlostavljanja starijih žena.



Na okruglom stolu, u organizaciji Crvenog krsta Srbije i uz partnersku podršku Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, govorili su i stariji volonteri, koji su izneli iskustva o radu sa starima, pa i različitim tipovima nasilja.



"Ovaj dijalog je jedna od zajedničkih aktivnosti sa ciljem da se postigne veća uključenost starijih u pitanja koja se tiču njih samih i koji treba da doprinese boljem rešavanju problema zlostavljanja", zaključuje se u saopštenju poverenice.




 


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva