:

:

TV Most

clock

Decembar 18, 2017   12:05

0

194

Povećanje roditeljskog dodatka


  Izmenama je proširen i broj žena koje će imati pravo na naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta, a osnovica za isplatu tog dodatka zavisiće od uplaćenih doprinosa na osnovu prihoda koje su imale u poslednjih 18 meseci.



Pravo na porodiljski dodatak, koje su do sada imale žene zaposlene na ugovoru o radu, prošireno je i na žene koje samostalno obavljaju neku delatnost kao preduzetnice ili poljoprivrednice, žene angažovane po ugovoru o delu ili po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima. Naknada za prvo dete od 100.000 dinara isplaćivaće se jednokratno, direktno iz budžeta, što će živote desetina hiljada porodica učiniti lakšim, jer će prestati praksa višemesečnih kašnjenja isplata.


Prema novim odredbama zakona, pravo na roditeljski dodatak ne može se ostvariti ako majka ili članovi zajedničkog domaćinstva plaćaju porez na imovinu na poresku osnovicu veću od 30 miliona dinara, ako roditelji u momentu podnošenja zahteva žive u inostranstvu, i ako je majka isto ili slično pravo ostvarila u drugoj zemlji čiji je državljanin.



Nova rešenja, kažu nadležni, treba da smanje mogućnost zloupotreba koje su se dešavale. Tako su zakonom, između ostalog, predviđene novčane kazne od 50.000 do 150.000 dinara za poslodavca ako izda neistinitu potvrdu o ostvarenim prihodima podnosiocima zahteva za korišćenje prava iz tog zakona.



Nacrt novog Zakona o finansijskoj podršci porodicama s decom pripremljen je još u decembru 2014. godine, na usvajanje se čekalo tri godine, a njegova primena počinje 1. jula 2018. godine.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva