:

:

TV Most

clock

Maj 15, 2015   12:05

0

137

Povećana zastupljenost žena u sistemu bezbednosti

"U periodu od 2011. do 2013. godine, došlo je do veće vidljivosti i uloge žena u očuvanju mira i bezbednosti u Srbiji i povećenja ukupne zastupljenosti žena u sistemu bezbednosti za 6,43 odsto", rekao je Ðorđević na sednici Političkog saveta Vlade za sprovođenje Nacionalnog akcionog plana (NAP) za primenu Rezolucije 1325 SB UN - Žene, mir i bezbednost u Srbiji.

Ðorđević je podsetio da je ta Rezolucija usvojena 2000. godine i da podrzumeva povećanje učešća žena na svim nivoima odlučivanja u nacionalnim, regionalnim i međunarodnim institucijama i mehanizmima za sprečavanje, vođenje i rešavanje sukoba.

Prema njegovim navodima, neki od ciljeva postojećeg NAP-a za primenu Rezolucije nisu bili dostižni što znači da treba izvršiti njihovo prilagođavanje objektivnim potrebama sisitema bezbednosti, kao i uključivanje svih institucija u društvu koje se bave bezbednošću.

"Potrebno je preispitati stavove različitih subjekata u društvu o tome da li nam je potreban novi srednjoročni plan za implementaciju Rezolucije 1325, kako bi trebalo da izgleda taj plan i koje bi ciljeve trebalo da obuhvati", istakao je Ðorđević i dodao da će se o tom problemu diskutovati na narednoj sednici Političkog saveta, 28. maja.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva