:

:

TV Most

clock

Januar 16, 2015   12:05

0

282

Povećan broj zahteva za obavljanje druge funkcije

"U prehodnoj godini imali smo 549 zahteva u poređenju sa 2013. godinom kada je bilo 489 zahteva za obavljanje druge funkcije", rekao je Joksimović u izjavi za Tanjug.

Iz tog podatka, smatra, može se zaključiti da je u porastu broj funkcionera koji obavljaju više javnih funkcija, ali i da je povećana svest i saznanje funkcionera da za tako nešto moraju da traže saglasnost Agencije.

Navodeći da Agencija nema podataka o broju funkcionera koji obavljaju više funkcija jer je fluktuacija funkcionera velika i dinamika stupanja na javne funkcije intenzivna, Joksimović kaže da bi bilo bespredmetno voditi takvu statistiku.

Objašnjava da pojedini funkcioneri obavljaju više funkcija na osnovu zakona, ali da je znatno veći broj onih koji su duzni da traže od Agencije saglasnost za obavljanje druge funkcije.

"U nekim slučajevima je zakonom propisano da funkcioneri mogu da obavljaju neku drugu funkciju, ali postoji i druga kategorija funkcionera, koja je znatno veća, a koja mora da traži saglasnost Agencije u roku od tri dana od imenovanja na drugu javnu funkciju", istakao je Joksimović.

Joksimović kaže i da, ukoliko je zahtev blagovremen i potpun, Agencija o njemu odlučuje i daje saglasnost za obavljanje druge javne funkcije i to ukoliko ne postoji odnos nadzora, kontrole i zavisnost između dve javne funkcije u konkretnom slučaju.

On ističe i da Agencija pokreće postupke po službenoj dužnosti te da funkcioneri, u slučaju da nemaju saglasnost, druga funkcija prestaje po sili zakona.

Joksimović podseća da je takvih slučajeva bilo, al statistički podaci biće prezentovani u godišnjem izveštaju koji Agencija podnosi Narodnoj skupstini do 31. marta tekuće godine za prethodnu.

Joksimović kaže i da Agencija za borbu protiv korupcije pozdravlja inicijativu Srpske napredne stranke da naprednjaci nemaju nijednog poslanika sa duplim funkcijama.

"Agencija ne vodi takvu vrstu evidencije po političkoj pripadnosti. Ne vodimo funkcionere po tome kojoj političkoj opciji pripadaju i ne mogu da kažem da li je sada to u praksi rezultiralo nekim masovnim ostavkama odnosno prestankom obavljanja više od jedne javne funkcije, ali svakako kao inicijativu pozdravljamo", rekao je Joksimović.

Predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je ranije da naprednjaci nemaju nijednog poslanika sa duplim funkcijama i time pokazuju da, dovođenjem sebe u red, imaju pravo da traže od drugih da se ponašaju odgovornije.

Agencija za borbu protiv korupcije vodi registar funkcionera i trenutno se u njemu nalazi oko 42.000 funkcionera od kojih je 26.581 aktivnih, odnosno onih koji u ovom trenutku obavljaju neku od javnih funkcija.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva