:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Januar 22, 2015   12:05

0

184

Potvrđeno produženje pritvora Radonjiću i Romiću

Nakon što je tri puta tokom prošlog meseca ukidao rešenja Specijalnog suda zbog nedovoljno jasnog obrazloženja razloga za produženje pritvora, Apelacioni sud je ovoga puta zaključio da je takva odluka osnovana i jasna.

Portparol Apelacionog suda Mirjana Piljić rekla je Tanjugu da je taj sud ocenio da je Specijalni sud dao "dovoljne i jasne razloge da postoji uzročna posledična veza između uznemirenja javnosti i ugrožavnja vođenja krivičnog postupka u odnosu na okrivljene Radonjića i Romića".

Apelacioni sud smatra da je produženje pritvora opravdano jer "sve okolnosti slučaja koje se odnose na izvršenje krivičnog dela i činjenice da su okrivljeni osnovano sumnjiv i da su krivično delo izvršili iz niskih pobuda zbog javnog istupanja Churuvije u zemlji i inostranstvu, njegovog uticaja na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga i političkih subjekata, odnosno postojanja osnovane sumnje da je krivično delo izvršeno u toku dana u centru grada a sve radi čuvanja postojećih struktura vlasti vladajućeg režima", rekla je Piljić.

"Kada se napred navedeno dovede u vezu sa značajem i ulogom Slavka Churuvije u društvu i novinarskoj profesiji i to da je bio vlasnik, direktor i glavni i odgovorni urednik nedeljnika Telegraf i lista Evropljanin, u to vreme opozicionih novina, zbog toga ni 15 godina od izvršenja krivičnog dela ne dovodi u pitanje zaključak prvostepenog suda da bi puštanjem Radonjića i Romića na slobodu moglo biti ugroženo nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka", naglasila je Piljić.

Ona je dodala da se, prema stavu Apelacionog suda, uznemirenje javnosti koje se dogodilo 1999. godine aktuelizovalo istim intenzitetom nakon pokretanja krivičnog postupka protiv Radonjića i Romića, početkom 2014. godine.

Radonjić i Romić uhapšeni su 13. januara prošle godine i od tada se nalaze u pritvoru.

Osim njih dvojice, istraga za ubistvo Churuvije vodi se i protiv nekadašnjeg šefa DB Radomira Markovića koji u zatvoru izdržava kaznu od 40 godina, kao i protiv pripadnika DB-a Milana Kuraka, koji je u bekstvu i za njim je raspisana poternica.

Churuvija je ubijen ispred zgrade u kojoj je stanovao u Svetogorskoj ulici na Uskrs 11. aprila 1999. godine, tokom NATO bombardovanja.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva