:

:

TV Most

clock

April 21, 2017   12:05

0

115

Potvrđeni sporazumi, konstatovana ostavka Jankovića

Skupština je konstatovala ostavku Saše Jankovića na mesto zaštitnika građana. Za konstatovanje ostavke glasala su 142 poslanika, a niko nije bio protiv.

Janković, koji je bio kandidat za predsednika Srbije, ostavku na mesto ombudsmana podneo je 7. februara i od tada funkciju zaštitnika građana obavlja zamenik ombudsmana Miloš Janković.

Poslanici su se izjašnjavali i o izmeni odluka o izboru članova skupštinskih odbora i sastava stalne delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

Lider LSV-a Nenad ÄŒanak biće novi član parlamentarnog Odbora za evropske integracije, umesto Marinike Tepić, koja je krajem januara istupila iz LSV-a i poslaničkog kluba te stranke i priključila se izbornom štabu Saše Jankovića, a juče je pristupila Novoj stranci Zorana Živkovića.

Skupština Srbije usvojila je izmene odluka o izboru članova i zamenika članova odbora, kojim su članstva u tim telima razrešeni poslanici koji su napustili poslaničke grupe LSV i DJB u parlamentu i umesto njih izabrani novi.

Tepićeva je inače bila predsednica Odbora za evropske integracije, a posle njenog razrešenja, to skupštinsko telo biraće novog predsednika.

Usvajanjem izmene odluke, ÄŒanak će, umesto Marinike Tepić, biti i zamenik člana u Odboru za prava deteta i član Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova.

Poslanik Goran ÄŒabradi, koji je takođe napustio LSV, razrešen je članstva u Odboru za zaštitu životne sredine i u Odboru za prava deteta.

Skupština je usvojila i izmenu odluke o izboru članova i zamenika članova odbora, na predlog DJB, po kojoj se članstva u šest odbora razrešavaju Jovan Jovanović, Aleksandra ÄŒabraja i Sonja Pavlović.

Oni su ranije istupili iz DJB i poslaničkog kluba DJB u parlamentu i podržali predsedničku kandidaturu Saše Jankovića.

Umesto njih, član Odbora za spoljne poslove biće Jasmina Nikolić, Vladimir Đurić biće zamenik člana u Odboru za evropske integracije i u Odboru za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, a za člana Odbora za kulutru i informisanje izabrana je Tatjana Macura.

U Odboru za zaštitu životne sredine zamenik člana biće Ljupka Mihajlovska iz DJB.

Na predlog DJB, usvojena je i izmena odluke o utvrđivanju sastava stalnih delegacija Skupštine Srbije u međunarodnim parlamentarnim institucijama, kojom je Jovan Jovanović razrešen sa mesta člana delelgacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

Umesto Jovanovića, u toj delegaciji biće Aleksandar Stevanović iz DJB.

Izmene Sporazuma vlada Srbije i Bugarske o policijskoj saradnji trebalo bi da doprinesu efikasnijem suzbijanju ilegalnih migracija.

Naime, izmenama tog sporazuma, srpskim i bugarskim policajcima u zajedničkim patrolama na granici biće omogućeno da je prelaze i mimo državnih, zvaničnih graničnih prelaza, na zelenom pojasu, kako bi mogli efikasnije da se uključe u suzbijanje ilegalnih migracija.

Sporazumom vlada Srbije i Nemačke o saradnji u oblasti bezbednosti jača se saradnja sa Nemačkom, posebno u oblasti efikasnog sprečavanja i suzbijanja krivičnih dela organizovanog i teškog kriminala, terorizma, kriminala u vezi sa opojnim drogama, ilegalne trgovine oružjem, kao i ilegalne migracije i krijumčarenja ljudi preko državne granice

Sporazum vlada Srbije i Poljske o saradnji u borbi protiv organizovanog i drugih vidova kriminala omogućuje efikasniju operativnu saradnju dve zemlje na suzbijanju terorizma i njegovog finansiranja, ilegalne proizvodnje i ilegalnog prometa oružja, trgovine ljudima, seksualne eksploatacije, protivpravnog lišavanja slobode, ilegalnog prelaženje granica i organizovanja ilegalnih migracija, kao i krijumačarenja robe.

Skupština je potvrdila i Sporazum Vlade Srbije i Vlade Države Katar o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja.

Ratifikovan je i Sporazuma vlada Srbije i Mađarske o plovidbi Tisom, kojim se ta reka otvara za polovidbu svih brodova bez plaćanja naknada.

Protokolom o eliminaciji nezakonite trgovine duvanskim proizvodima, koji je takođe potvrđen, uspostavljaju se pravila za suzbijanje nezakonite trgovine duvanskim proizvodima na globalnom nivou kroz kontrolu lanca snabdevanja duvanskim proizvodima i jačanje međunarodne saradnje.

Potvrđen je Sporazum Srbije i Rumunije o socijalnoj sigurnosti, koji se odnosi kako na zdravstveno osiguranje, tako i na ostvarivanje prava i iz oblasti penzionog i invalidskog osiguranja.

Ratifikovana je i Konvencija o Evropskom šumarskom institute, čiji je cilj širenje vrednosti u pogledu pošumljavanja prostora i razvoja posebnih sorti.

Potvrđeni su i Doha Amandmani na Kjoto protokol uz Okvirnu konvenciju UN o promeni klime, koji se odnose na smanjenje emisije štetnih gasova koji imaju efekat staklene bašte.

Skupština je ratifikovala i Sporazum o učešću u Srednjoevropskom programu univerzitetske razmene ("CEEPUS III"), čiji je cilj da omogući veću razmenu studenata.

Predviđeno je 415 stipendija za mlade iz Srbije i 149 stipendija za strane studente u našoj zemlji.

Takođe, potvrđen je i Sporazum Vlade Srbije i ostalih članica Inicijative za reformu obrazovanja u Jugoistočnoj Evropi o sedištu Sekretarijata Inicijative, koji predviđa da novo sedište sekretarijata bude u Beogradu.

Ratifikovan je i Sporazum vlada Srbije i ÄŒeške o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja, nauke, omladine i sporta.

Nakon pauze, skupština je započela novu sednicu na čijem dnevnom redu su predlozi zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji i o transfuzijskoj medicini.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva