:

:

TV Most

clock

Mart 30, 2016   12:05

0

141

Potrebno bolje istražiti problem radikalizacije u regionu

Ovom prilikom predstavljeni su rezultati regionalnog istraživanja novinara BIRN-a u vezi s odlascima osoba na strana ratišta, kao i nastojanjima vlasti iz regiona da istraže i procesuiraju te predmete.

Oko 875 osoba je otišlo u Siriju i Irak od 2012. godine iz Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova, Srbije, Makedonije i Crne Gore.

Najveći broj odlazaka je zabeležen 2012. i 2013. godine.

Broj odlazaka na strana ratišta je smanjen sredinom 2013. godine, kada su usvojeni zakoni u kojima je definisano da se radi o krivičnom delu, prenela je Fena.

Ukupno se u zemlje regiona vratilo oko 300 osoba, od kojih je oko trećine optuženo primenom novih zakona.

Zamenik direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tela u BiH Uroš Pena rekao je na konferenciji da za borbu protiv radikalizacije nije dovoljno samo krivično goniti osobe koje su otišle.

"Ako nemamo sveobuhvatnu analizu fenomena, kako mislimo razviti efikasno strategiju", upitao se Pena i dodao da policija mora da se vrati delovanju u zajednici, kao i da "moraju biti među ljudima kako bi se efikasnije borili protiv ovih problema".

S ovim se složila i ekspert Međunarodnog centra za borbu protiv terorizma iz Haga, Bibi Van Ginkel.

Ona je rekla da se radikalizacija dešava zbog osećaja besperspektivnosti.

"Religija je manji faktor... Ona ima svoje mesto, ali ne u inicijalnim momentima", rekla je Van Ginkel.

Na konferenciji je razgovarano i o modelima deradikalizacije i istaknuta je značajna uloga medija, kao i islamskih zajednica u zemljama regiona, saopšteno je iz BIRN-a, prenela je Fena.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva