:

:

TV Most

clock

Avgust 28, 2015   12:05

0

153

Potrebni novi centri za prihvat migranata

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručio je Uniji, koja traži od Srbije da napravi plan o migrantima, da najpre sama treba da usaglasi svoj plan.

Mihalj Bimbo, predsednik opštine Kanjiža, juče je na konferenciji za novinare izjavio da je kupljeno pet autobusa koji će prevoziti školsku decu, naglasivši "da deca neće deliti sedište sa migrantima".

Centar za pomoć tražiocima azila podneo je krivičnu prijavu Višem javnom tužilatvu u Subotici, a direktor Centra Radoš Đurović je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da je tako nešto neprihvatljivo za Srbiju i da taj akt sadrži i elemente verske, nacionalne i rasne mržnje.

"Podsetiću da je predsednik opštine Kanjiža imao i ranije takve poteze, nazivao je izbeglice manje inteligentnim. Potrebno je skrenuti pažnju da je podsticanje zabluda o migrantima neprihvatljivo", ističe Đurović.

Komentarišući izveštaj Si-En-Ena u kom se navodi da Srbija jedina sa migrantima postupa humano, Đurović je istakao da mu je drago što je pravo lice Srbije izašlo u javnost.

Kako kaže, zid koji Mađarska diže biće završen 31. avgusta, a to je najveći problem jer će migrantima biti otežano kretanje.

"Verovatno će duže biti kod nas. Biće veliki problem jer moramo da smeštamo ljude na duže vreme. Potrebno što pre otvoriti nove centre", ukazuje Đurović.

Prema njegovim rečima, može se očekivati da će jedan broj migranata u tom slučaju krenuti ka Hrvatskoj.

"I dalje će značajan broj njih pokušati da pređe mađarsku granicu. Oni su rešili da nastave dalje. Očekujem više pritisaka na mađarskoj granici i nadam se da se neće ponoviti slika iz Makedonije. Ako se desi, onda će biti problema", navodi Đurović.

Direktor Centra za pomoć tražiocima azila navodi da Srbija ne može da čeka, mora brže da deluje jer mnogo vremena treba da se dođe do konsenzusa u Evropskoj uniji o migrantskoj krizi.

"Trkamo se sa vremenom za nemile događaje ako dođe do njih. Teško je postići konsenzus o ovom pitanju. Srbija se nalazi između dve vatre - Mađarske i Grčke, koje obe žele da se oslbode ovog tereta", kaže Đurović.

Prema njegovim rečima, Srbija mora da poveća kapacitete - ljudske i tehničke. "Milion evra nije dovoljno. Očekujemo konkretnije korake da bi se upravljalo migracijom", zaključuje Đurović.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva