:

:

TV Most

clock

Jun 16, 2017   12:05

0

132

"Potrebna korenita promena i razvoj srpske elektroenergetike"

Dopisni član SANU, profesor Slobodan Vukosavić, govorio je za Dnevnik RTS-a o korenitim promenama koje zahteva savremena elektroenergetika.

"Vi već vidite ponegde vetrogenerator, vidite solarnu ćeliju, verovatno za godinu-dve ćete potpisati ugovor sa distribucijom da uzme malo energije iz akumulatora vašeg električnog automobila kada joj to treba, a ona će vam uzvratiti nekim drugim benefitima – znači, jeftinijom energijom ili tome slično. Svi su izgledi da ćemo imati jednosmernu struju na dalekovodima. Dakle, te promene su korenite i energetika mora da se menja, i u Srbiji mi to ne možemo da izbegnemo, znači to je neminovno", rekao je Vukosavić.

Navodi da zbog problema sa gasovima, mere koje će biti donete sasvim će onemogućiti korišćenje lignita u elektroenergetici.

"Dakle, da koristimo lignit a da paralelno razvijamo nove tehnologije kako bi se u tu igru blagovremeno uključili, u igru proizvodnje nove tehnologije i da ne bi došli u situaciju da jednoga dana moramo sve kupovati. Bogate zemlje koje imaju mnogo novca mogu sebi priuštiti da kupuju električnu energiju, mi nismo u toj situaciji", kaže Vukosavić.

Kada je reč o potrošačima, on ističe da je cena električne energije i dalje pod kontrolom države, barem za male potrošače i za domaćinstva.

"Ona je nažalost i socijalna kategorija. Niska cena električne energije danas ne pomaže socijalno ugroženima, ako pogledate, najveću korist od niske cene električne energije ima onaj ko na primer ima bazen, pa greje vodu. Hajde da ga dovedemo u situaciju da malo skuplje plaća to grejanje ili da pliva u hladnoj vodi. Ako hoćemo da pomognemo onima koji su zaista ugroženi treba izmestiti socijalnu politiku iz energetike", ističe Vukosavić.

Prema njegovim rečima elektroenergetika uopšte jedna je od oblasti gde su investicije najisplativije, svi su raspoloženi da investiraju u energetiku.

"Zato i ove velike zapadne kompanije znaju puno o našoj elektroprivredi. Najpre treba uspostaviti saradnju. Ako imamo dovoljno snage, mislim da bi bilo jako mudro da srpska Elektroprivreda investira u crnogorsku u Elektroprivredu BiH", rekao je Vukosavić.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva