:

:

TV Most

clock

Avgust 21, 2017   12:05

0

148

Potpuno pomračenje sunca širom Amerike

Današnje pomračenje sunca je važno za naučnike, jer je reč o trenutku kada mogu da proučavaju gornji deo atmosfere Sunca, koji je obično nevidljiv.

Pomračenje je počelo u američkoj saveznoj državi Oregonu u 10 sati po lokalnom vremenu, a završiće se u Južnoj Karolini oko 15 sati po lokalnom vremenu.

Za to vreme, ljudi koji ne žive u Americi, a žele da vide pomračenje, to mogu već sada na tviteru, na kanalu "The Weather Channel".

Oko 12 miliona Amerikanaca živi na području na kojem će biti vidljiv taj astronomski fenomen, koji će, prema tvrdnjama mnogih, biti najviše fotografisan i najbolje dokumentovan takav jedan događaj u ljudskoj istoriji.

Za bezbedno posmatranje ove pojave potrebno je zaštititi oči zatamnjenim naočarima poput onih koje su napravili stručnjaci NASA-e, a posmatranje pomračenja Sunca je moguće i pomoću tzv. kamere opskure, koja pokazuje odraz pomračenja kroz mali otvor i ne zahteva direktno gledanje u Sunce.

Pomračenje Sunca je astronomska pojava koja se dešava kada Sunce baca Mesečevu senku na površinu planete Zemlje, što se može dogoditi samo kada se Mesec nalazi između Zemlje i Sunca.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva