:

:

TV Most

clock

Maj 07, 2018   12:05

0

187

Potpisano više sporazuma o saradnji Srbije i Turske

Ministar unutaršnjih poslova Nebojša Stefanović potpisao je Protokol u oblasti naučne saradnje između Kriminalističko-policijske akademije Srbije i Nacionalne policijske akademije Turske.
Protokol se zaključuje kako bi se uspostavila saradnja između Kriminalističko-policijske akademije Republike Srbije i Nacionalne policijske akademije Republike Turske u oblasti nauke i obrazovanja, zasnovana na dugoročnim uzajamnim interesima sa ciljem da se unaprede i prošire postojeće obrazovne, naučne, istraživačke i poslovne aktivnosti obe institucije.
Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić potpisao je Memorandum o razumevanju za saradnju Ministarstva rudarstva i energetike Srbije i Ministarstva energetike i prirodnih resursa Turske u oblastima obnovljive energije i prirodnog gasa.
Tokom prethodnog bilateralnog susreta predsednika Vučića i Erdogana potpisano je Pismo o namerama, kao i inicijalni dokument za jačanej saradnje Turske i Srbije u oblasti energetike.
U nastavku saradnje ministri energetike Berat Albajrak i Antić su razmatrali mogućnosti za unapređenje odnosa i definisali kao prioritet saradnju u oblasti snabdevanja gasom, korišćenje obnovljenih izbora energije i unapređenja energetske efikasnosti.
Tom prilikom su dogovorili potpisiavnje Memoranduma o razumevanju koji definiše niz konkretnih zajedničkih aktivnosti i način koordinacije dalje saradnje pre svega na realizaciji projekata gasnog povezivanja uzimajući u obzir činjenicu da Turska postaje ključno gasno čvorište za potrebe jugoistočne Evrope.
Sporazumi iz oblasti veterinarstva i životne sredine
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović potpisao je Sporazum između srpske i turske vlade o saradnji u oblasti veterinarstva.
Tim sporazumom uređuju se pitanja od značaja za saradnju u oblasti veterinarstva, kao što su promet životinja i proizvoda životinjskog porekla, razmena sertifikata za potrebe uvoza i prevoza proizvoda životinjskog porekla, stvara se osnov za uspostavljanje poslovnih veza predstavnika poljoprivredno-prehrambene industrije dve, povećanje obima razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i stvaraju uslovi za povećanje našeg izvoza.
Takođe, potpisan je i Memorandum o razumevanju u vlasti životne sredine.
Suština tog sporazuma je ulaganje zajedničkog napora u cilju promovisanja i postizanja razvojnih ciljeva dogovorenih na međunarodnom nivou, smanjenje zagađenja i obezbeđivanje održivosti životne sredine uz uravnotežen pristup zaštiti i korišćenju ekosistema.
Strane će sarađivati kroz razmenu znanja, iskustava, najboljih praksi i tehnologija, a zasnovano na načelu ravnopravnosti, koristi i reciprociteta.
Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobarćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala Memorandum o saradnji i razumevanju u aktivnostima istraživanja i razvoja u oblastima saobraćaja.
Prvog dana posete Mihajlovićeva je, u Istanbulu, na tursko-srpskom Poslovnom forumu, potpisala i Memorandum o sardnji sa turskom građevinskom kompanijom "Tasjapi" koji se odnosi na izradu projekta za izgradnju autoputa Beograd - Sarajevo i rehabilitaciju regionalnih puteva u Sandžaku.
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić potpisao je Memorandum o razuevanju u vezi sa saradnjom u aktivnostima vezanim za istraživanje i razvoj informaciono-komunikacionim tehnologijama.
 
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva