:

:

TV Most

clock

Avgust 25, 2015   12:05

0

142

Potpisani sporazumi značajno dostignuće

Ona je u saopštenju nakon sastanka delegacija Beograda i Prištine predvođenih premijerima Aleksandrom Vučićem i Isom Mustafom potvrdila da su finalizovani dogovori o primeni četiri ključna sporazuma: o energetici, telekomunikacijama, uspostavljanju Zajednice srpskih opština i slobodi kretanja odnosno mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici.

"Premijeri Srbije i Kosova označili su prekretnicu u postizanju napretka u agendi dijaloga. Oni su dogovorili opšte principe i osnovne elemente Zajednice srpskih opština što utire put ka njenom uspostavljanju", saopštila je Mogerini.

Premijeri su se takođe dogovorili o daljoj primeni sporazuma o energetici i akcionom planu za Telekome što će, kako je navela, olakšati telekomunikacini sistem i operacije na Kosovu.

"Konačno, premijeri su takođe postigli dogovor o mostu u Mitrovici, koji će definisati upotrebu mosta na uzajamno prihvatljiv način koji simbolizuje duh dijaloga u kojem posredujem", kaže se u saopštenju visoke predstavnice.

"Današnji ishod predstavlja značajno dostignuće u procesu normalizacije. Rešenja poput ovih danas postignutih donose konkretnu korist ljudima i u isto vreme omogućavaju dvema stranama da napređuju na svom evropskom putu", ocenila je Mogerini.

Ona je istakla da je posvećenost dvojice premijera bila od pomoći u postizanju dogovora i potvrdila da će EU aktivno podržati punu primenu ovakvog ishoda.

EU će takođe nastaviti da radi na daljim koracima u dijalogu narednih meseci, poručila je Mogerini.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva