:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Januar 23, 2018   12:05

0

176

Potpisan ugovor o isporuci S-400 Turskoj


"Dva raketna sistema S-400 su postavljena u Siriji u bazama Hmejmim i Tartus. Ovo su jedinstveni sistemi sa neprevaziđenim učinkom. Ovo je razlog zbog kog je potpisan ugovor o isporuci sistema S-400 Turskoj, koja je članica NATO-a", poručio je Šojgu u Vijetnamu, gde se trenutno nalazi na svojoj turneji kroz zemlje jugoistočne Azije, prenosi Tas.



ÄŒlanovi Šojguove delegacije takođe su naglasili da je Turska druga članica NATO-a koja je kupila ruske sisteme vazdušne odbrane, dodajući da je Grčka naoružana sistemom S-300.



"Druge države su takođe izrazile interesovanje za kupovinu sistema S-400, uključujući države na Bliskom istoku i u jugoistočnoj Aziji. Pregovori su u toku", navodi Šojgu.



Rekao je da je Moskva spremna da podeli svoje iskustvo u korišćenju oružja i vojne tehnike u borbi protiv međunarodnog terorizma u Siriji.



"Nijedan sastanak sa našim kolegama iz inostranstva ne prođe bez razgovora o kupovini ruskog naoružanja", rekao je Šojgu.



Septembra 2017. godine, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan saopštio je da je Ankara potpisala ugovor sa Moskvom o kupovini sistema S-400 i da su uplatili kaparu.



Prema rečima direktora ruske državne korporacije "Rostek", Sergeja ÄŒemezova, isporuka sistema S-400 Turskoj počeće u martu 2020. godine.



S-400 je trenutno najnapredniji sistem raketne vazdušne odbrane, a u službi je od 2007. godine.



Dizajniran je da uništava avione, krstareće i balističke rakete, a može se i koristiti za napade zemlja-zemlja.



S-400 ima mogućnost da napada ciljeve na daljini do 400 kilometara i visini do 30 kilometara.



Jedina zemlja koja trenutno aktivno koristi sistem S-400 je Rusija, a postoje planovi da se isporuče Kini, Turskoj, Indiji i Saudijskoj Arabiji, navodi ruska agencija.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva