:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Maj 26, 2015   12:05

0

123

Potpisan protokol za veće učešće žena u biznisu

Protokol ima za cilj pomoć i podršku kompanijama koje planiraju da podstaknu veće učešće žena i doprinesu ravnopravnosti polova na radnom mestu.

Mihajlović, koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, rekla je nakon potpisivanja protokola da je cilj da se pomogne da žene budu više uključene u biznis kao i da se pruži podrška velikim kompanijama da naprave planove i iskoriste ženski potencijal u znanju, radu i iskustvu.

Ona je kazala da Vlada Srbije i Koordinaciono telo nastoji da pomogne da žene rade i budu više uključene u biznis.

"Kao što mislim da nema opravdanje ni za koga od nas za ono što se dešava u poslednje dve nedelje, a vezano je za nasilje u porodici i partnerskim odnosima, ni za socijalne ustanove i policiju, tužilastvo, ni za koga, tako da verujem da nikada neće biti opravdanja ako se svi ne uključimo i omogućimo da se žene zaposle", rekla je Mihajlović.

Ona je navela da je protokol samo početak saradnje, a da će se Koordinaciono telo i vlada potruditi da konkretnim merama doprinese da se lakše dođe do kredita, i pomogne kompanijama da poštuju zakon i prave planove u skladu sa principima rodne ravnopravnosti.

Mihajlović je rekla da ima malo žena u parlamentu, vladi, ali i biznisu budući da je veliki broj žena nezaposlen i ekonomski zavisan.

"Važno je da se svi uključimo i pomognemo ženama da se zaposle", rekla je Mihajlović.

Predsednik PKS Marko Čadež ukazao je da Protokol ne sme da ostane samo protokolarno potpisivanje nekog papira, i da se problemi koji postoje ostave nerešeni.

"Pitanje saradnje na polju podrške ženskom preduzetništvu jeste pitanje - u kakvom društvu želimo da živimo, da li želimo da živimo u društvu u kome žene nisu izjednačene s muškarcima, nemaju pristup finansiranju", rekao je on navodeći da je problem najvećeg broja žena to što nisu deo poslovnog sveta i da se to mora promeniti.

Predsednica UPSŽ Sanja Popović Pantić iskazala je zadovoljstvo što je, kako je kazala, dugogodišnji rad tog udruženja krunisan saradnjom sa Koordinacionim telom.

Kako je kazala, među firmama koje će biti deo projekta su četiri preduzeća koja su u prethodnom periodu nagrađivana upravo za najbolji model zapošljavanja žena.

"Cilj je da se u kompanijama širi dobra praksa i da se i u drugim malim i srednjim preduzećima nastavi sa sprovođenjem principa među kojima je svakako unapređenje položaja žena unutar kompanije i da one budu ravnoravne sa muškarcima", dodala je Popović Pantić.

Program je inicirala Svetska banka, a sprovodi ga tim koji čine predstavnice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Ministarstva za rad, Udruženje poslovnih žena Srbije, Privredna komora Srbije i eksperti za rodnu ravnopravnost.

Pozivu za učešće u programu odazvalo se šest kompanija, a tim za sprovođenje programa će im pružiti podršku i pomoć na izradi plana mera kojim se unapređuje rodna ravopravnost u poslovnom okruženju.

Među kompanijama koje su se odazvale da učestvuju su: Logo doo, AMC-Afrodite mode collection doo, Al Grošo doo, Hemofarm ad, Telekomunikacija doo, Nopal Lux doo.

Jedan od ciljeva programa je i promocija ovakvih kompanija koje planiraju da realizuju mere za obezbeđenje ravnopravnosti polova na radnom mestu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva