:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Jul 10, 2015   12:05

0

120

Potpisan Memorandum o sigurnosti snabdevanja gasom



Na drugom skupu radne grupe za gasno povezivanje centralne i jugoistočne Evrope izuzev potpisivanja Memoranduma, definisano je i šest prioritetnih projekata, a među njima povezivanje Srbije i Bugarske, koje je određeno kao drugi najznačajniji projekat za koji će biti obezbeđena evropska finansijska podrška.

"Saglasili smo se da su to pitanja regionalnog značaja i zahtevaju zajednički pristup, da je reč o pitanjima koja će u budućnosti suštinski obezbediti energetsku bezbednost čitavog regiona i svih pojedinačnih zemalja", rekao je Antić.

Napominje da su se ministri energetike saglasili da su gasne interkonekcije između susednih država model po kome treba da se razvija budući gasni sektor.

"Za Srbiju je izuzetno značajno to što je među prioritetnim projektima, kao drugi projekat od značaja, sagledana gasna interkonekcija između Srbije i Bugarske, koja u budućnosti treba da na kvalitetan način pruži odgovore na pitanje kako će Srbija obezbediti dodatne izvore snabdevanja gasom", rekao je Antić.

Podseća da diverzifikacija, energetska bezbednost i energetska sigurnost, definitivno postaju tema broj jedan u energetici i da je današnji skup u Dubrovniku "pravo mesto na kome možemo dobiti kvalitetne odgovore za budućnost našeg energetskog sektora".

Cilj Memoranduma i Akcionog plana, koji je njegov sastavni deo, je da se ubrza realizacija najvažnijih energetskih projekata kao deo inicijative zemalja srednje i jugoistočne Evrope o povezivanju gasovodnih mreža.

Ministar Antić boravi u Dubrovniku na poziv potpredsednika Evropske komisije za energetsku uniju Maroša Šefčoviča i evropskog komesara za energetiku Migela Arisasa Kanjetea.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva