:

:

TV Most

clock

Decembar 02, 2017   12:05

0

226

"Poternica za Haradinajem nije ukinuta - nevidljiva je"


Kako kaže, Interpol je poternicu za Haradinajem “učinio nevidljivom za druge zemlje, osim za Srbiju”.



"Poternica je učinjena nevidljivom, što znači da Haradinaj može da ode u Francusku ili neku drugu zemlju, a da ga niko ne zadrži, ali ako dođe na teritoriju centralne Srbije, sigurno neće biti tako", kazao je Drecun za Prvu i dodao da se ne može izbeći zaključak da je odluka Interpola politička.



Prema njegovim rečima, odluka "strahovito vuče unazad" dijalog Beograda i Prištine koji se vodi u Briselu, jer se posle nje ne može govoriti o pomirenju.



"Ova odluka je štetna i pogubna po realizaciju pravde, njom se diskriminišu žrtve, ali i država Srbija koja je onemogućena da sprovede pravdu", kazao je Drecun.



Ministarstvo unitrašnjih poslova je najavilo žalbu na odluku Interpola da poternice koje je srpsko pravosuđe raspisalo za Ramušem Haradinajem i još 17 osoba "više ne budu na snazi".



"Komisija za kontrolu međunarodnih poternica u Lionu (u sedištu Interpola) usvojila je žalbu UNMIK-a i 1. decembra 2017. odlučila da Interpol više neće tretirati ove poternice, odnosno da će ih izbrisati iz sistema", istakao je MUP Srbije u saopštenju.



Ministarstvo pravde Srbije nije dobilo obaveštenje od Interpola o ukidanju poternice koju je raspisao srpski sud za Haradinajem, rečeno je ranije Beti u tom ministarstvu.



U ministarstvu su objasnili da Interpol i ne može da ukine poternicu koju je raspisala neka država članica, već samo onaj ko je raspisao poternicu, pa tako ni u slučaju Haradinaja.



Kako su naveli, poternicu protiv Haradinaja raspisalo je Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, i dodali da kosovski premijer za Srbiju i dalje ostaje optuženi za ratne zločine.



Haradinaj je izjavio prethodno danas da službeno nije informisan o ukidanju Interpolove poternice protiv njega i još 17 osoba sa Kosova: "ÄŒuo sam iz medija. Verujte mi da se uopšte ne bavim ovim pitanjem", rekao je Haradinaj



Ministar pravde Kosova Abelard Tahiri kazao je u petak uveče prištinskim novinarima da je Interpol ukinuo poternicu protiv Haradinaja i još 17 osoba koje je u Interpolu dostavila Srbija.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva