:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Mart 13, 2018   12:05

0

165

Potencijal za saradnju Srbije i Estonije ogroman, ali neiskorišćen

Spoljnotrgovinska robna razmena dve zemlje je na niskom nivou, a u 2017. godini beleži i pad od 9 odsto u odnosu na godinu ranije.

Podaci o visini ekonomske saradnje se razlikuju pa tako Estonci izlaze sa cifrom od 14 miliona evra međusobne trgovinske razmene, dok naši podaci govore da je reč o nešto više od 10 miliona evra međusobne razmene.

Međutim, iako se statistika ne poklapa, stavovi obe vlade su jasni, a to je da je neophodno dalje raditi na unapređenju ekonomskih odnosa dve zemlje, posebno u sektorima IT industrije, poljoprivrede i pružanju usluga.

"Naša robna razmena se stalno povećava poslednjih godina i tome veliki doprinos daju naše vlade koje intenzivno sarađuju. Poslednja poslovna delegacija koja je došla iz Estonije u Srbiju je bila pre šest godina, a srpska delegacija posetila je Estoniju 2015. godine", navodi zamenik ministra spoljnih poslova Estonije Vaino Reinart.

Srbija je, kaže Reinart u razgovoru za Tanjug, drugi najznačajniji parter Estonije u regionu, odmah nakon Slovenije.

"Moramo da povećamo ekonomsku saradnju, da naši privrednici iskoriste sve poslovne mogućnosti koje se otvaraju. Nadamo se da će Srbija pristupiti uskoro EU, a time će se naše mogućnosti za saradnju još više povećati", poručuje Reinart.

Nakon razgovora srpskih i estonskih privrednika, privredne komore dve zemlje potpisale su Memorandum o saradnji koji bi trebalo da omogući jače povezivanje ekonomija dve zemlje.

Direktor Sektora za međunarodne ekonomske odnose PKS Jelena Jovanović saglasila se sa ocenom učesnika Foruma da je saradnja dve zemlje za sada na nedovoljno visokom nivou, ali da su estonska "vrata širom otvorena" posebno kompanijama iz Srbije koje rade u sektorima prehrane, IT industriji kao i preduzećima koja se bave proizvodnjom papira i kartona.

"Do sada je spoljnotrgovinska razmena dve zemlje na zaista nedovoljno visokom nivou. Mogućnosti za saradnju su u oblasti visokih tehnologija, prehrane ali ima još potencijala da se sarađuje i u sektorima prehrane, papira i kartona", kaže Jovanović.

Srbija u ovu zemlju najviše izvozi motorna vozila, mašine za obradu metala, hartije i karton, dok uvozimo u najvećem obimu konzervisanu ribu i lakove.

Na Forumu u PKS prisustvovali su predstavnici 10 estonskih i 20 srpskih kompanija.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva