:

:

TV Most

clock

Jun 25, 2015   12:05

0

246

Potencijal Dunava nedovoljno iskorišćen u Srbiji



Evropska unija je kroz četvorogodišnji projekat "Socijalno ekonomski razvoj Dunavskog regiona u Srbiji", koji se završava juna iduće godine, obezbedila 19 miliona evra za korišćenje potencijala Dunava, druga najveće reke Evrope, i za sprovođenje Dunavske strategije.

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt kazao je da je bitno da Srbija unapredi održivi ekonomski razvoj i poveća privrednu i turističku privlačnost sliva Dunava.

On je naveo da je kroz projekat Socijalno-ekonomskog razvoja Dunavske regije u Srbiji, ukupno 3,3 miliona evra donacija dobilo 17 projekata čime je omogućen nastanak 18 turističkih ponuda i izvođenje šest projekata turističke infrastrukture.

Benedikt je kazao da istraživanja pokazuju da 53 odsto turista koji posete Srbiju ide u Podunavlje, i ocenio da se trajanje njihovih prosečnih poseta - tri noćenja može povećati.

Učesnici skupa su podsetili da Dunav koji protiče kroz 22 opštine i grada Srbije i 11 okruga sa četiri miliona ljudi, predstavlja iznačajan resurs za zapošljavanje i razvoj saobraćaja i poljoprivrede.

Državna sekretarka u Ministarstvu turizma, trgovine i telekomunikacija Srbije, Lukrecija Đeri podsetila je da Dunav duž toka od 2.888 kilometara povezuje deset evropskih zemalja sa 100 miliona ljudi, što je petina stanovništva Evrope.

"Srbija je spremna da iskoristi potencijale Dunava. Dunav je važna saobraćajnica, a sa svojim pritokama i mrežom kanala u slivu ima veliki značaja za razvoj poljoprivrede i proizvodnju električne energije", kazala je Đeri.

Direktorka Turističke organizacije Srbije Gordana Plamenac naglasila je da je Dunav "jedan od najznačajnijih atributa turističke promocije Srbije" i "najznačajnija vodena veza Srbije sa drugim delovima kontinenta".

Predsednik Privredne komore Srbije (84, PKS) Marko Čadež kazao je da ta asocijacija učestvuje u projektima u vezi sa razvojem Podunavlja i da je PKS uradila projekte vađenja potopljenih brodova iz Dunava, Save i Tise, i projekte za izgradnju informacionih centara u pet gradova na Dunavu - Apatinu, Novom Sadu, Beogradu, Smederevu i Kladovu.

Na konferenciji su predstavljeni strategija "Teritorijalna marketing strategija Dunavskog regiona u Srbiji", i "Plan marketinga destinacije, marketing alata i turističkih proizvoda u Dunavskom regionu u Srbiji".

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva