:

:

TV Most

clock

Avgust 23, 2017   12:05

0

112

Poštuje li se mera zabrane prilaska

Ako postoji neposredna opasnost od nasilja u porodici, policajac nasilniku može da naredi da napusti stan i da mu zabrani da kontaktira sa žrtvom. Te mere mogu trajati 48 sati, a sud ih može produžiti do 30 dana.

Od 1. juna i početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, inspektori su izrekli 5.003 hitne mere. U 1.669 slučajeva osumnjičenima je naređeno da napuste stan, a u duplo više situacija zabranjeno im je da kontaktiraju sa žrtvom i da joj priđu. Za prvih 50 dana primene zakona, 64 osobe su zbog kršenja tih mera završile u zatvoru.

Među njima je i jedna profesorka filozofije. Njen advokat kaže da ju je posle jedne rasprave policiji prijavila mama. Inspektori su konstatovali da su se njih dve posvađale i ćerki su zabranili da 48 sati bude blizu majke.

"Majka, kada je shvatila da je policija odvela njenu ćerku, imala je zdravstvenih problema. Oni su stupili u telefonski kontakt i onda je ona... napravili su dogovor da dođe ćerka da uzme četkicu za zube i neke osnovne stvari. Ona je došla, međutim, prijavljena je da je prekršila meru, opet to treće lice ju je prijavilo. U prvobitnoj odluci ona je osuđena na 20 dana", objašnjava advokat Tihomir Hrnjak.

U Tužilaštvu objašnjavaju da u naredbi o izricanju hitne mere piše čega osobe moraju da se uzdržavaju i šta ne smeju da rade.

"Ukoliko neko ima bilo kakvu potrebu da se vrati u svoj stan, recimo da uzme svoje lične stvari, da ih pokupi ili nešto, u toj situaciji on se obraća policiji i u pratnji policije dolazi do stana samo da bi pokupio te svoje stvari. Ukoliko se negde slučajno desi da sretne lice kome ne sme da prilazi, dužan je čim ga spazi da se udalji. Svesno približavanje povlači i prekršajnu odgovornost", navodi Ivan Marković iz Trećeg osnovnog tužilaštva.

U Savetovalištu protiv nasilja u porodici kažu da je praksa pokazala da su nasilnici shvatili da je zakon ozbiljan i da se uglavnom pridržavaju mere zabrane prilaska žrtvi.

"To negde pokazuje da su oni ipak svesni i da im je jasno donekle šta su uradili i da na neki način krše zakon. Ono što negde stoji fakat je da su nasilnici najnasilniji prema svojoj porodici i prema svojoj deci, a negde u nekakvom širem okruženju se vrlo jasno prilagođavaju zabranama", smatra Irena Stanojević iz Savetovališta protiv nasilja u porodici.

Profesorka filozofije se žalila na kaznu od 20 dana zatvora. Posle šest dana provedenih u požarevačkom zatvoru, puštena je na slobodu.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva