:

:

TV Most

clock

Mart 03, 2015   12:05

0

195

Poslovni lideri očekuju rast u ovoj godini

"Bez obzira što su nam privrede ,svetska i naša u kriznom modu dobra vest je da jako visok procenat poslovnih lidera u Srbiji danas vidi više povoljnih prilika za rast nego što ih je bilo pre tri godine", izjavila je Branka Rajičić iz Prajsvoterhaus Kupersa u Srbiji na predstavljanju rezultata anekete na Kopaonik biznis forumu.

To godišnje istraživanje se tradicionalno prezentuje na svetskom samitu u Davosu i sada je prvi put urađeno i u Srbiji sa 39 generalnih direktora, sa kojima je razgovarano u periodu od septembra do decembra 2014. godine.

Na globalnom nivou je obavljen razgovor sa 1.322 direktora u ukupno 77 zemalja.

U Srbiji je istraživanje obuhvatilo direktore profitabilnih firmi, koje su iznad proseka i to više od dve trećine njih je iz privatnog sektora.

Rajičić je rekla da svega 24 odsto ispitanih direktora u Srbiji očekuje rast u globalnoj ekonomiji, 45 odsto očekuje rast u svojoj kompaniji u narednih 12 meseci i 89 odsto njih to očekuje u svojoj kompaniji u naredne tri godine.

Takođe, oko 76 odsto ispitanih generalnih direktora u Srbiji smatra da bi uvođenje konkurentnog poreskog sistema trebalo da bude prioritet za državu.

Njih 92 odsto veruje da digitalne tehnologije mogu da im poboljšaju poslovanje i povećaju vrednost, a najviše su im nove tehnologije potrebne zbog dostupnosti podataka.

Poslovne lidere odlikuju agilnost, prilagodljivost i odlučnost, a kada zapošljavaju nove radnike najvažniji im je talenat, obrazovanje, kvalitet i prilagodljivost, kreativnost i nove veštine, jer smatraju da sve to može da im pomogne u ostvarivanju ambicija za povećanje rasta.

Većina direktora traži od novozaposlenih značajno veće kvalifikacije nego što imaju njihovi zaposleni i nego što je to traženo u ranijim prilikama, a što govori da možda više nije dovoljna samo partijska knjižica i što je, konačno, dobro za Srbiju, rečeno je na predstavljanju izveštaja.

Takođe, sprovedena anketa pokazuje i da su poslovni lideri u Srbiji jednaki po kvalitetu kao i u drugim kompanijama u svetu.

U Srbiji su direktori u proseku nešto mlađi od kolega u svetu, vode i manje kompanije, ali su jednako kvalitetni, pokazalo je istraživanje.

Oni šansu vide u izlasku u nova tržišta i pri tome 29 odsto njih misli da je to tržište Rusije, 26 odsto Hrvatske, a 24 odsto da je to tržiste BiH.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva