:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Avgust 09, 2015   12:05

0

148

Poslednji dan Sabora trubača u Guči

Tokom saborovanja nastupilo je oko 550 trubača i nakon nepunih sedam dana čarobni zvuci trube više neće odzvanjati dragačevskim krajem sve do sledeće godine.

"Jučerašnji sadržajno bogat dan doneo nam je punu Guču, veselje i dobro raspoloženje kao i takmičenje virtuoza na trubi", rekla je predsednica Opštine Lučani Vesna Stambolić.

Prema rečima direktora Centra za kulturu i sport Zorana Vučićevića, sve što je bilo predviđeno planom je realizovano.

"Danas je poslednji dan Sabora, za 20 sati predviđen je nastup majstora trube Elvisa Ajdinovića, a sat kasnije na pozornicu stadiona će izaći Sanja Ilić i Balkanika. Sinoćnji pobednički orkestri će zatvoriti ovogodišnju manifestaciju", naglasio je Vučićević.

Manifestaciju je juče posetilo više desetina hiljada gostiju, a na prepunom stadionu za najboljeg trubača 55. Sabora proglašen je Saša Krstić, koji je istakao da je to bila kruna njegovog truda i rada u prethodnim mesecima.

On se nada da će pobediti i sledeće godine i dokazati da je najbolji.

Nenad Mladenović iz istoimenog vranjanskog benda, koji je poneo titulu najboljeg trubačkog orkestra, napomenuo je da za uspeh njegovog sastava zaslužna i publika koja festival trube održava u životu posle toliko godina postojanja.

Predsednik stručnog žirija Veljko Ostojić, i sam majstor trube 2004. godine, izrazio je žaljenje zbog ovogodišnjeg lošeg plasmana orkestara iz Zapadne Srbije u takmičarskom delu Sabora.

"Nažalost, sastavi iz zapadnog dela naše zemlje nalaze se tri stepenika ispod bendova iz Južne Srbije. To je realnost. Odluka žirija je bila objektivna, ponovo bih isto odlučio", ocenio je Ostojić komentarišući navode o nameštanju takmičenja na kojem su pobede odneli orkestri "sa južne pruge".

Inače, ovogodišnji dragačevski Sabor traje od 3. avgusta do večeras, posetilo ga je više stotina hiljada posetilaca iz zemlje i inostranstva, a ukupno se takmičilo oko 550 trubača.

Guča je prestonica trube od 1961. godine, kada je prvi put održan Dragačevski sabor.

Jedan je od najvećih i najposećenijih muzičkih festivala u Evropi, najznačajnijih kulturno-umetničkih događaja autentičnog narodnog stvaralaštva, jedinstvene muzike srpskih i balkanskih trubačkih orkestara.

Dragačevski Sabor trubača u Guči našao se na internet stranici popularnog magazina "Nešnal džiografik" (National Geographic) među 10 najbitnijih događaja u svetu.

Organizatori manifestacije su Centar za kulturu i sport u Guči, Mesna zajednica, pokrovitelji su Vlada Srbije i Opština Lučani, a najveću trubačku feštu pomažu i brojni sponzori.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva