:

:

TV Most

clock

Maj 23, 2018   12:05

0

107

Poslednja šansa, grčki i makedonski ministri sutra u Njujorku


Dvodnevni sastanak bi mogao biti poslednja šansa da Skoplje i Atina postignu sporazum o imenu Makedonije, ocenjuje grčki dnevnik "Vima".


- Ovaj sastanak je veoma važan i mogao bi da ima ključnu ulogu u pregovorima. Verovatno bi mogao da pruži poslednju priliku da se postigne napredak posle "neuspeha" sa predlogom o "Ilindenskoj Makedoniji" i da se strane vrate na pet predloga koje je predložio Metju Nimic - objavio je nedavno grčki list.


Kako "To Vima" navodi, domiraju dva predloga - "Nova Makedonija" i "Gornja Makedonija" pa će se verovatno, kako zaključuje, pregovori voditi u vezi sa tim scenarijima.


Kocijas je već stigao u SAD, gde se juče sastao sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom.


Posle sastanka sa Pompeom, Kocijas je izjavio da je za Grčku prihvatljivo rešenje koje je predožio posrednik u pregovorima Nimic, a to je Republika Makedonija (Skoplje).


- Podržavamo potrebu da prihvatimo jedno od imena koje je predložio Nimic. Ne slažemo se, kao što znate, sa petim imenom njegovih predloga. Da se ide napred sa usvjanjem strateškog plana prijateljske saradnje dveju zemalja i sa novim imenom - Kazao je Kocijas.


Ne iznoseći detalje razgovora sa Pompeom, Kocijas je rekao da niko ne pritiska Grčku, koja je aktvna u postizanju rešenja ovo 27 godina dugog spora sa Makedonijom.



Partner u grčkoj vladi, ministar odbrane, Panos Kammenos, pak, kaže da njemu ne smetaju ni reč "Ilinden" ni "Gornja" u novom imenu, ali je protiv da novi naziv te bivše jugoslovenske republike sadrži reč "Makedonija".



Kamenos je za grčke medije izrazio skepsu u pogledu rešenja sporazuma s obzirom na to da je, kako je rekao, uveren da zvanično Skoplje nikada neće moći da promeni Ustav.


S druge strane, neki grčki intelektualci reaktiviraju kampanju za referendum o imenu u Grčkoj, koji trebalo javno da pruži odgovor na pitanje da li reč "Makedonija" treba da bude sadržana u novom imenu.


U takvoj političkoj atmosferi, šefovi diplomatija dveju zemalja, Kocijas i Nikola Dimitrov, će u četvrtak i petak u Njujorku održati još jednu rundu razgovora sa posrednikom Nimicom.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva