:

:

TV Most

clock

Jul 19, 2015   12:05

0

116

Posle rezolucije nestala želja za pomirenjem

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ima utisak da je posle neusvojene rezolucije o Srebrenici, ne samo u regionu, već i u velikom delu sveta, nestala želja čak i za pričom o stvarnom pomirenju na prostorima bivše Jugoslavije.

"Kad govorim o stabilnosti i pomirenju, ja govorim o stvarnoj stabilnosti i suštinskom pomirenju. To mi je najvažnije. Ja ne govorim o političkim posledicama, povoljnim ili nepovoljnim za bilo koga", rekao je premijer u intervjuu za "Politiku".

Na pitanje šta treba očekivati posle britanskog predloga rezolucije, ruskog veta i incidenta u Potočarima, Vučić je odgovorio da trenutno najviše strahuje zbog regionalne nestabilnosti i političkih sukoba.

"Danas imam samo jedan strah. To više nije ispunjenje naših ekonomskih reformi. To jeste regionalna nestabilnost i politički sukobi. Veliki strah imam zbog situacije u BiH", rekao je predsednik Vlade Srbije.

Na pitanje da li se čuo sa članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem posle napada u Potočarima, Vučić je rekao da nije i da će se sa njim čuti u ponedljak kako bi se dogovorili oko agende posete članova Predsedništva BiH Srbiji.

"Moja sujeta i ono što sam preživeo ne smeju biti razlog da mi ne radimo na najbolji način. Ono zbog čega se nisam čuo s njim jeste njegovo objašnjenje da me nije video, da on tamo nije organizator", naveo je Vučić i dodao da mu je Izetbegović lično nedelju dana pre komemoracije garantovao bezbednost.

Vučić je još jednom potvrdio da je njegov odnos sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem sasvim korektan.

Na pitanje zbog čega je onda zamerio novinaru "Politike" kada ga je na konferenciji za medije upitao zašto je baš on pozvao u posetu Srbiji članove Predsedništva BiH, a to nije učinio predsednik Srbije, Vučić je negirao da je bilo šta novinaru beogradskog lista zamerio.

"Nisam se brecnuo, zaista. Mene ta protokolarna forma ne zanima. A što sam onda primio šeika Muhameda. Zato što je on princ prestolonaslednik?", upitao je Vučić.


Izbori nam nisu potrebni


Vučić je izjavio da misli da nam izbori nisu potrebni, ali da nikada nije moguće isključiti tu situaciju, jer ne želi da na silu bude predsednik Vlade.

"Kad me (prvi potpredsednik Vlade) Ivica Dačić kritikuje pred strancima, on uvek kaže - ja ne mogu toliko kratko da planiram kao Vučić. On voli izbore, stalno razmišlja o njima...Ja mislim da nam izbori nisu potrebni, jer su nam planovi veliki. Imaćemo više auto-puteva urađenih u 2016. i 2017. godini nego ikada ranije", rekao je Vučić.

On je rekao da je svestan da reforme i mere štednje oseća srednji i siromašni sloj stanovništva koji mu daje podršku i da zna koliko trpe i teško žive, ali i da oni znaju da ne mogu da žive bolje ako ne uredimo državnu kasu.

"Nama svakog meseca 350 miliona evra ode na penzije. Zato se spremam i obavljam neformalne razgovore, a zvanične ću sa MMF-om obaviti u avgustu. Da ti ljudi osete boljitak prvo u prosveti, zdravstvu, policiji i vojsci. To vam je 360.000 ljudi. I da boljitak oseti 1,74 milona penzionera i 1,04 miliona penzionera kojima nismo smanjili penzije. Da im bar povećamo penzije za jedan ili dva odsto", naglasio je srpski premijer.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva