:

:

TV Most

clock

Septembar 28, 2017   12:05

0

180

Poslanik FPO: Članstvom Srbije EU bi bila na dobitku


Zamenik šefa poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) u austrijskom parlamentu Jozef Čap naveo je da Srbija ima značajnu ulogu na Zapadnom Balkanu, te da bi bila bitan činilac i unutar EU, jer bi svojim zalaganjem unela dobar balans u mnogim političkim temama.



"Bilo bi dobro da EU nastavi širenje, iako se u ovom trenutku čini da je to teško, a Srbija treba da bude svakako deo tog procesa", naglasio je Čap.


Upitan za nedavni govor Žan Kloda Junkera o budućnosti EU on je rekao da je skeptičan što se tiče proširenja evrozone na sve članice.



"Ekonomska realnost je da postoje različite brzine u EU. Problem je što neke članice kao što su Rumunija i Bugarska ne mogu da prate razvoj drugih članica, pa se njihovo stanovništvo iseljava. EU mora zbog toga da rešava problem razlike u blagostanju, a Srbija treba da uči od članica kako ne bi morala da prolazi kroz ono kroz šta neke prolaze", objasnio je Čap na sinoćnjoj diskusiji u Beču.



Poslanik Slobodarske partije Austrije (FPO) u bečkoj skupštini Maksimilian Kraus naglasio je da je FPO, koja je poznata kao stranka koja kritički gleda na širenje EU, po pitanju Srbije suprotnog stava.



"Ukoliko građani Srbije to žele mi podržavamo proširenje EU na tu zemlju. Smatramo da bi članstvom Srbije EU bila na dobitku", smatra Kraus.



Kandidat Narodne partije Austrije (OVP), nekadašnji poslanik u bečkoj skupštini Franc Ferdinand Volf rekao je da je stav OVP da podržava pristupanje Srbije EU, ali da se radi o dugom procesu.



"Pristupni proces mora voditi ka tome da Srbija postane punopravni član EU, jer je ona deo Evrope", podvukao je Volf.



Inače, kad je reč o Kosovu, Čap je podsetio da je bio protiv priznanja nezavisnosti Kosova, kada je to uradila austrijska vlada 2008.pod rukovodstvom tadašnjeg šefa SPO Alfreda Guzenbauera.



"Nisam bio protiv zato što se nezavisnosti protivila Srbija, već zato što mislim da to može imati posledice po druge regione u Evropi, kao što su Katalonija, Korzika ili druge. Kritikovao sam tu odluku jer sam smatrao i da je prerano da Austrija prizna nezavisnost", objasnio je on.



On je istakao da treba obezbediti da se na Kosovu poštuju prava srpske manjine, kao i da se zaštite manastiri i crkve.



"Uveren sam da će Srbija na putu ka EU preduzeti korake u tom pravcu. EU je mirovni i integrativni projekat i verujem da bi Balkan u njoj imao šansu da prevaziđe probleme, naravno uz očuvanje sopstvenih identiteta, a na Kosovu treba očuvati srpski", naglasio je Čap, uz opasku da se ne živi od istorije, da se mora posvetiti rešavanju problema svakodnevnice, zbog čega je pozvao birače srpskog porekla da izađu na izbore.



Kraus je podsetio da je FPO bila jedina stranka na političkoj sceni Austrije koja je stala uz Srbiju i protivila se priznanju Kosova 2008.



On je kazao da je za FPO Kosovo deo Srbije i da bi ova stranka, što nažalost nije više realno, najradije revidirala odluku o priznanju.



"Smatramo da Kosovo ne može da preživi ekonomski, pošto preživljava samo uz obilatu pomocć iz inostranstva i transakcije dijaspore. Priznanje nezavisnosti bila je nepravda prema Srbiji", istakao je Kraus.



On je naglasio da FPO strahuje da bi priznanje Kosova moglo biti presedan koji bi mogao biti korišćen u drugim delovima sveta za otcepljenja.



Volf, pak, smatra da upravo integracijom u EU problem Kosova može biti rešen, jer je Unija mirovni projekat, ali i da nema smisla razgovarati o reviziji međunarodnih sporazuma pre prijema u članstvo.



Političari sve tri vodeće austrijske političke stranke jedinstveni su u oceni da je srpska zajednica veoma važna za Austriju i da je dala veliki doprinos blagostanju zemlje.



Pozvali su birače srpskog porekla da aktivnije učestvuju u političkom životu Austrije i posebno da izađu na birališta 15. oktobra.



Pozivu srpske zajednice da dođu na ovu diskusiju i iznesu svoje stavove nisu se odazvale dve parlamentarne partije - Zeleni i Neos.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva