:

:

TV Most

clock

Januar 19, 2015   12:05

0

197

Poslanici Srbi spasili "Trepču", traje rasprava

U kosovskoj skupštini, za ovaj zakonski predlog glasala su 64 odbornika, 4 su bila protiv, dva uzdržana.

Skupština je pre toga, prihvatila predlog kosovske vlade i premijera Ise Mustafe da se kombinat Trepča povuče iz procedure izmena Zakona o javnim preduzećima.

Opozicija nije učestvovala na sednici skupstine Kosova kada se glasalo o ovom predlogu.

Današnjim odlukama, vlada u Prištini ostavlja mogućnost da Kombinat "Trepču" tretira posebnim zakonom, kada se utvrde obaveze prema kreditorima i način njihovog regulisanja.

Premijer Mustafa je na sednici skupštine rekao da vlada traži da se ne razmatra slučaj Trepče, a obrazložio je to činjenicom, za koju je rekao da vladi nije bila poznato, da je Trepča dužna 1,4 milijardu evra.

Glavne izmene zakona o reorganizaciji i promenama određenih preduzeća i njihove imovine odnose se na uvođenje novih vremenskih rokova neophodnih za reorganizaciju određenih preduzeća kojima upravlja Kosovska agencija za privatizaciju.

Kako kaže kosovska vlada, želja je da se reorganizuju društvena preduzeća, kako bi "postala održivija i profitabilnija za kosovsku privredu".

Predlog zakona o reorganizaciji određenih preduzeća i njihove imovine predviđa period od 18 meseci za pripremu plana reorganizacije, a ovaj rok Sud može da produži na još 18 meseci, što je ukupno 36 meseci.

Novi predlog zakona podržali su svi članove Vlade, među kojima i srpski ministri, koji su prethodno bili najavili da će bojkotovati institucije ukoliko se odluka o Trepči ne promeni.

Ministar ekonomskog razvoja Bljerand Staviljeci je, predstavljajući izmene predloga zakona, izjavio da su nove izmene donete zbog "problematike sa vremenskim rokovima".

Skupstina nastavlja sa radom i u toku je rasprava poslanika.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva