:

:

TV Most

clock

Jul 23, 2015   12:05

0

115

Poslanici poverili mandat Zagorki Dolovac

Zagorka Dolovac je rođena 12. oktobra 1966. godine u Novom Sadu, gde je završila Pravni fakultet 1989.godine, a pravosudni ispit položila 1992.godine.

Dolovac postaje zamenik javnog tužioca u Okružnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu 2004. godine, da bi od 2007. do 2009. godine bila vršilac dužnosti javnog tužioca u Okružnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

Za republičkog javnog tužioca izabrana je prethodno 2009. godine.

Skupština Srbije usvojila je danas i Zakon o istraživanju nesreća u vazdušnom, železničkom i vodnom saobraćaju, izmene Zakona o obligacionim i osnovama svojinsko-pravnih odnosa u vazdušnom saobraćaju i potvrdila jedan sporazum i tri ugovora.

Zakon o istraživanju nesreća u vazdušnom, železničkom i vodnom saobraćaju propisuje uspostavljanje jedinstvenog Centra za istraživanje nesreća u saobraćaju sa sedištem u Beogradu, koji će se baviti time kako je došlo do udesa, koji su uzroci, kao i koje preporuke mogu da se daju da se nesreće više ne događaju.

Centrom će rukovoditi glavni istražitelj koga postavlja Vlada Srbije na pet godina na predlog predsednika Vlade.

Centar za istraživanje nesreća u saobraćaju je posebna organizacija u čijoj nadležnosti je obavljanje stručnih poslova koji se odnose na istraživanje udesa i ozbiljnih nezgoda u vazdušnom, železničkom i vodnom saobraćaju.

Centar je samostalan u radu i funkcionalno i organizaciono nezavisan od svih organa i organizacija nadležnih za vazdušni, železnički i vodni saobraćaj, kao i svih pravnih i fizičkih lica čiji interesi mogu biti suprotni zadacima i ovlašćenjima Centra.

Stručni poslovi koji se odnose na istraživanje nesreća su nezavisni od krivičnih istraga ili drugih paralelnih istraga kojima se utvrđuje odgovornost ili određuje stepen krivice.

Cilj izmena Zakona o obligacionim i osnovama svojinsko-pravnih odnosa u vazdušnom saobraćaju je usklađivanje sa direktivama EU, da bi prava putnika bila na prvom mestu.

Poslanici su potvrdili Sporazum o vazdušnom saobraćaju između vlada Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, kao i ugovore između Srbije i Turske o izručenju, uzajamnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i pravnoj pomoći u građanskim i trgovačkim stvarima.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva