:

:

TV Most

clock

Maj 20, 2015   12:05

0

135

Poslanici o visokoškolskom obrazovanju

Poslanici Skupštine Srbije završili su danas rad, a sednicu nastavljaju sutra, kada će razmatrati amandmane na predložene izmene Zakona o vazdušnom saobraćaju.

Na taj zakonski predlog poslanici su podneli 83 amandmana, nakon čijeg pretresa se očekuje i glasanje.

Poslanici su danas razmotrili predlog za autentično tumačenje odredbe 54 Zakona o visokoškolskom obrazovanju, čime se precizira da se organ poslovođenja visokoškolske ustanove bira na tri godine, sa mogućnošću samo jednog ponovnog izbora u istoj ustanovi.Pri tom na ukupan broj mandata ne utiču promene u imenu i prezimenu tog lica, nazivu ustanove, kao i izmene i dopune zakona ukoliko one ne uređuju na drugačiji način pitanje ukupnog broja mandata.

Podršku tom predlogu najavile su gotovo sve poslaničke grupe.

Raspravu je obeležila polemika poslanika SNS i DS o radu pojedinih dekana i njihovoj stranačkoj pripadnosti, posle tvrdnji demokrata da je jedan dekan, koji je govorio na mitingu SNS, proneverio novac svog fakulteta, na šta su im naprednjaci odgovorili da nema veće zloupotrebe funkcija nego u slučaju Bojana Pajtića.

Izmenama Zakona o vazdušnom saobraćaju predviđeno je formiranje Nacionalnog komiteta za bezbednost, drugačija podela aerodroma, a Direktorat civilnog vazduhoplovstva će u potpunosti biti nezavisno regulatorno telo.

U buduće taj Direktorat neće činiti ministri, a samo jedan podzakonski akt će urediti Ministarstvo i on će biti vezan za Nacionalni komitet za bezbednost.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović istakla je u načelnoj raspravi o tom zakonskom predlogu da Srbija može da bude ponosna na do sada učinjeno u oblasti vazdušnog saobraćaja i da će izmene tog zakona omogućiti da se u toj oblasti učini još više.

"Kada posmatramo sve vrste saobraćaja u Srbiji ne možemo da ne priznamo da je Srbija u toj oblasti jednim delom već u EU i da je vazdušni saobraćaj upravo nešto na šta Srbija može da bude ponosna", rekla je Mihajlović.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva