:

:

TV Most

clock

Maj 15, 2018   12:05

0

125

Poslanici o posledicama NATO bombardovanja, raketama...


Poslanica LDP Nataša Mićić je, komentarušići tačku dnevnog reda koju je predložila predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković o obrazovanju Komisije koja bi trebalo da utvrdi posledice NATO bombardovanja, kazala da razume da su građani zabrinuti, da postoji strah i da treba reći istinu, ali je napomenula da to nije posao političara već nauke.


"Opasno je da se vlast meša u slobodno tržište, medije, pravosuđe, ali je najopasnije kada vlast pokušava da dovede nauku u pitanje", rekla je Nataša Mićić.


 


Ona je navela da od Instituta Vinča traži odgovor, jer su, kako kaže, oni dužni da na to odgovore, da li je i u kojoj meri uticalo na zdravlje građana NATO bombardovanje 1999. godine, ali i koje su posledice černobilske katastrofe.


 


Kako je rekla, postoje brojna pitanja u zemlji na koja treba odgovoriti, a želela je da zna zbog čega se mladima ne omogući da pod povoljnijim cenama kupe stanove, a ne samo pripadnicima vojske i policije.


 


Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić postavio je pitanje u vezi sa sistemom odbrane od grada uz konstataciju da su mnogi poljoprivrednici Srbije pretrpeli štetu.


 


"I u ovoj godini se suočavaju da država nema efikasan sistem za odbranu od grada", rekao je Aleksić i upitao premijerku koliko ima strelaca koji su potpisali ugovore za obavljanje tih poslova, koliko ima aktivnih protivgradnih stanica i da li su za premijerku važnije gej slikovnice od poljoprivrednika.


 


Poslanica Dveri Marija Janjušević pitala je da li i kada će u nastavni program biti "uvršteno podrobnije proučavanje stvaranje srpske Vojvodine, svedoci smo da se malo zna o tome".


 


"To jeste prošlost, ali je važno za razumevanje sadašnjosti i odlučno reagovanje u osetljivom političkom trenutku", rekla je ona.


 


Janjušević kaže da jedine odgovorne osobe "za eventualnu izdaju" u vezi sa Kosovom mogu biti potpisnici Briselskog sporazuma, te premijerka, ministar spoljnih poslova i predsednik Srbije.


 


Poslanik SNS Željko Sušec pitao je BIA da li imaju saznanja da poslanica Marinika Tepić ima kontakte sa licima za koje postoji sumnja da sarađuju sa agentima stranih službi, dok je poslanik sa liste SNS Marijan Rističević pitao tužilaštvo šta će preduzeti u vezi sa prebijanjem "starca od 63 godine u centru Smederevske Palanke".


 


Prema njegovim rečima, to je uradio tadašnji predsednik opštine Radoslav Milojičić, inače poslanik DS.


 


Pitao je i šta će nadležni organi preduzeti jer je bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac dok je bio na toj funkciji "umanjio borbenu moć zemlje i rasprodao vojnu opremu".


 


Želeo je da zna i da li je Most na Adi imao dozvolu prilikom početka njegove gradnje, a naveo je i da je bivši gradonačelnik Dragan Đilas za vreme vlasti "debelo pljačkao medije, na određeni način kontrolisao slobodu štampe i da su se njegovi prihodi od 2008. do 2012. godine uvećali za više desetina puta".


 


Jasno je, rekao je Rističević, da je bilo trgovine uticajem.


 


Poslanik DS Radoslav Milojičić imao je nekoliko pitanja za premijerku na "privremenom i lošem radu Anu Brnabić"


 


Pitao je šta će uraditi povodom protesta u firmi "Kajzen" gde zaposleni rade 12 sati dnevno za 22.000 dinara i ne mogu da traže povećanje zarada.


 


"Nama je jasno da ona (premijerka) nema problema i da je promet firme njenog brata od kada je ona premijer uvećan 14 puta, dok neko radi za 22.000 dinara, 30 dana u mesecu, 12 sati, kao i vikendom. Država je dala 10.000 evra po radnom mestu. Ovo je robovlasništvo", rekao je Milojičić.


 


Pitao je i kada će poslanički klub DS dobiti snimke sa kamera koji bi trebalo da pokažu da su radikali pretili Aleksandri Jerkov.


 


Mihajlović o jeftinim stanovima: Bez rang lista, ministarstvo utvrđuje kriterijume


 


Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović izjavila je danas u skupštini, u raspravi povodom izgradnje stanova po povoljnijim uslovima za pripadnike snage bezbednosti, da neće postojati rang liste, a da će po usvajanju zakona o posebnim uslovima, Ministarstvo finansija utvrditi kriterijume za kreditnu sposobnost.


 


Po usvajanju zakona, pored određenih odluka koje će doneti Vlada Srbije poput odluke o prenosu investitorskih prava, proglašavanju opšteg interesa, isto tako će, kaže Mihajlović, Ministarstvo finansija utvrditi kriterijume za kreditnu sposobnost.


 


"Neće biti nikakvih rang lista. Svi pripadnici koji žele da kupe stan, a koji su se do sada prijavili da su zainteresovani, imaće priliku da kupe mnogo veće stanove ukoliko postoji interesovanje s njihove strane", rekla je Mihajlović.


 


Ona je na taj način odgovorila poslaniku DS Radoslavu Milojičiću koji je pitao tokom rasprave kako će pripadnici MUP-a ili Vojske Srbije da kupe stanove jer su im plate ispod prosečnih u Srbiji.


 


"Kažete da je 64 miliona evra ukupna vrednost radova, i da je cena kvadrata 500 evra. Ko, kako i od čega da izdvoji 500 evra. Ako je prosek 80 kvadrata, onda treba da se izdvoji 40.000 evra i to po subvencionisanim cenama", rekao je Milojičić.


 


On je naveo da pripadnici snaga bezbednosti treba da obezbede stanove i da DS nema problem da kaže ako je nešto dobro, ali je ukazao da je loše to što 30.000 njih nema rešeno stambeno pitanje.


 


Pitao je ministarku i kako pripadnici vojske i policije da veruju Vladi Srbije kada su im i pre nekoliko godina obećali stanove od 380 evra po kvadratu, pa se to nije desilo.


 


"Siguran sam da svi pripadnici Ministarstva odbrane žele da imaju svoju tetku u Kanadi, ne svoju nego ženinu tetku", rekao je Milojičić, na šta ga je predsedavajući Vladimir Marinković prekinuo i poručio mu da neće dozvoliti takav način komunikacije.


 


Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović kritikovao je što je zakon "leks specijalis" kao Beograd na vodi koji je, kako tvrdi, simbol korupcije, kriminala i lopovluka.


 


"Ne daj bože da se Beograd na vodi ponovi u tim gradovima. Ne bismo voleli da to bude primer burazerske ekonomije", rekao je Obradović.


 


On je kazao da ne bi voleo da se suspenduju drugi zakona i da poslove za izgradnju stanova dobiju firme bliske SNS, a poslanik SNS Aleksandar Marković mu je odgovorio da je glavni izvođač Beograda na vodi domaća firma Energoprojekt.


 


"Toliko o tome što je pričao prethodni govornik", rekao je Marković.


 


Šefica Poslaničke grupe "Pokret za spas Srbije-Nova Srbija" Sanda Rašković Ivić rekla je da je predlog zakona o izgradnji stanova za pripadnike sektora bezbednosti "idealan odraz funkcionisanja vladajućeg establišmenta u Srbiji" i da je deo izborne kampanje.


 


Poslanica Dosta je bilo Branka Stamenković rekla je da D JB pozdravlja ideju da država pomogne kupovini jeftinih stanova policajcima i vojnicima koji "nemaju tetku u Kanadi", ali napomenula da su nedovoljno jasni kriterijumi i procedure za kupovinu tih stanova.


 


Ona je rekla da već postoji 18.000 prijavljenih za kupovinu tih stanova, te je pitanje gde su se prijavili i za šta, kada zakon još nije ni donet, navodeći da se stiče utisak da postoji spisak ljudi koji će dobiti ove stanove.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva