:

:

TV Most

clock

Decembar 04, 2015   12:05

0

112

Poslanici o amandmanima na zakon o rudarstvu

Na taj zakonski predlog, za koji je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao da predstavlja "vetar u leđa" investicijama u rudarstvu, poslanici su podneli 117 amandmana.

Poslanici vladajuće koalicije najavili su u načelnoj raspravi, vođenoj pre dva dana, podršku novim zakonskim rešenjima, navodeći da će ona stvoriti ambijent za priliv direktnih investicija, dok je opozicija iznela niz kritika, posebno na odredbe koje se odnose na strajk rudara i zatražila njegovo povlačenje iz procedure.

Ocene opozicije su i da će novi zakon najviše pogodovati "pojedincima, stranim kompanijama i domaćim tajkunima".

Najviše kritika uputili su na odredbe koje se odnose na štrajk rudara, pa su najavili amandmane na taj član.

Ministar Antić juče je rekao da će to ministarstvo pažljivo razmotriti amandmane poslanika na odredbe predloženog zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima koje se odnose na zabranu štrajka.

Predloženim zakonom je zabranjeno organizovanje i sprovođenje štrajka u jamskim prostorijama ili u drugim objektima i prostorijama u kojima postoji potencijalna opasnost po život i zdravlje ljudi.

U njemu se kaže da se pravo na štrajk u privrednom subjektu koje obavlja eksploataciju sirovina ostvaruje pod uslovom da se u vreme održavanja štrajka obezbedi sigurnost objekata, uređaja i instalacija, bezbednost i zdravlje ljudi.

Za one koji organizuju ili učestvuju u sprovođenju štrajka u jamskim prostorijama ili drugim objektima i prostorijama, predviđena je kazna zatvora od jedne do pet godina.

Poslanici treba da razmotre i amandmane na Predlog strategije razvoja energetike do 2025. godine sa projekcijama do 2030. godine, posle čega se očekuje i da se izjasne o aktima koji su na dnevnom redu tekuće sednice.

Među njima su i predlozi za ratifikaciju Međunarodne konvencije protiv regrutovanja, korišćenja, finansiranja i obuke plaćenika, sporazuma Srbije sa Rumunijom o bavljenju plaćenim poslovima članova porodice članova diplomatskih ili konzularnih predstavništava, sa Gruzijom o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša i sa Finskom o sukcesiji, kao i odluke o davanju saglasnosti na finansijske planove Regulatornog tela za elektronske medije i Agencije za energetiku Srbije za ovu godinu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva