:

:

TV Most

clock

Jun 26, 2017   12:05

0

136

Poslanici o amandmanima na izmene Zakona o ministarstvima

Dosadašnji tok raspave o amandmanima na Izmene zakona o ministarstvima, obeležila je žustra rasprava poslanika vladajuće koalicije i opozicije.

Regujući na kritike opozicije, šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović je rekao da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije i nema potrebe da se osniva posebno ministarstvo za KiM.

Predsedavajući Veroljub Arsić izrekao je po dve opomene šefu poslaničke grupe Dveri Bošku Obradoviću i poslaniku DS Radoslavu Milojičiću.

Odgovarajući na kritike dela opozicije zbog osnivanja ministarstva za evropske integarcije, ali ne i ministarstva za KiM, Martinović je poručio da nema potrebe da postoji specijalizovano ministarstvo koje bi se bavilo jednim delom teritorije Srbije i istakao da je država Srbija i te kako prisutna na KiM.

"Po toj logici, trebalo bi da imamo ministarstvo za Vojvodinu, ministarstvo za Beograd, Mačvu, Pomoravlje. Nama to ne pada na pamet. Svako ministarstvo i ministar nadležan je za KiM u skladu sa Ustavom Srbije, zakonima Srbije i Rezolucijom SB UN 1244", kaže Martinović.

Naveo je da je ministarstvo za KiM bilo formirano 2007. iz jednog jedinog razloga - da bi se ostvarila neka vrsta političke trgovine između DS i DSS, te da je tada ministar za KiM bio Goran Bogdanović, tadašnji funkcioner DS.

Kaže da je u prvoj vladi Vojislava Koštunice u kojoj je postojalo ministarstvo za KiM u budžetu Srbije bilo je izdvojeno 400 miliona dinara za pokrajinu, a da je vlada na čelu sa Aleksandrom Vučićem predložila, a Skupština usvojila budžet za 2017. godinu kojim su predviđena izdavanja 5,7 milijardi dinara za KiM.

"Da smo prihvatili vašu logiku pa formirali ministarstvo za KiM onda bismo poslali poruku da za nas KiM nije sastavni deo Srbije. Za nas je KiM sastavni deo Srbije, a koliko smo prisutni na KiM vidi se po ciframa", kaže Martinović i ističe brigu o srpskom narodu u pokrajini.

Reagovao je poslanik SDS Goran Bogdanović koji je rekao da se iz govora Martinovića stiče utisak da se pre 2012. godine ništa nije ulagalo u KiM, navodeći da su, dok je on bio ministar, isplaćivane i plate i dodaci.

"Ne bi trebalo da koristimo nesreću naroda i ne treba to pitanje da politizujemo. I tada i sada se vodi računa o Srbima na KiM", kaže Bogdanović.

Odgovarajući na kritike poslanika iz kluba Nova Srbija - Pokret za spas Srbije Slaviše Ristića, Martinović kaže da pojedini poslanici ne znaju ništa drugo da kažu sem da Vučić hoće da izda KiM i da nas uvede u NATO, te da je nekadašnje ministarstvo za KiM bilo potrebno da se operu pare.

"Nemojte da budete licemeri, pričate da je neko izdao KiM, a vi primate platu u Poreskoj upravi u Zubinom Potoku", poručio je Matinović Ristiću.

Zamenik šefa poslaničke grupe SRS Nemanja Šarović negodovao je što je, kaže, predsednica parlamenta Maja Gojković rigidna kada su u pitanju poslanici opozicije, a Martinoviću dozvoljava da priča o svemu i svačemu.

Poslanik SNS Vladimir Đukanović naveo je da su za sve premijere Srbije, od Zorana Đinđića, Zorana Živkovića i Vojislava Koštinice i ostalih prioritet bile evropske integracije.

"Pošto je to strateški cilj, normalno je da imate to ministarstvo. Vi koji ste protiv evropskih integracija, pitam vas šta nudite građanima kao alternativu", naveo je Đukanović.

Posle izricanja dve opomene, Boško Obradović je negodovao i naveo da su opomene izrečene zbog, kako kaže, verbalnog delikta.

Obradović je rekao da je kažnjen samo zato što je naveo da je formiranje ministarstva za evropske integarcije dug koji SNS ima preme Briselu, jer je, kaže, tu stranku EU dovela na vlast u Srbiji.

Na početku današnje rasprave o amandmanima na izmene Zakona o ministarstvima polemisalo se o opravdanosti osnivanja novog ministarstva za evropske intregracije, a predsednica parlamenta Maja Gojković odredila je i petominutnu pauzu jer su poslanici govorili mimo dnevnog reda.

Gojkovićeva je kraću pauzu odredila kako poslanici, kaže, ne bi pričali o "svemu i svačemu", već da bi se vratili na raspravu o amandmanima.

Subotnju raspravu obeležila su česta javljanja poslanika po povredama Poslovnika, kao i polemika o svečanosti povodom preuzimanja dužnosti predsednika Srbije i o mandatarki Ani Brnabić.

Poslanici vladajuće koalicije su poručili da predložene izmene zakona o ministarstvima predstavljaju jasnu potvrdu opredeljenosti i odlučnosti nove vlade za nastavak reformskih procesa.

Opozicija je najavila da neće podržati predložene izmene zakona, ali je većina poslanika opozicije navela da treba da postoji novo ministarstvo za zaštitu životne sredine, dok su uglavnom kritikovali osnivanje ministarstva za evropske integracije.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva