:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Decembar 14, 2017   12:05

0

208

Poslanici glasaju o budžetu za 2018. godinu


Poslanici su usvojili izmene Zakona o budžetskom sistemu koje, između ostalog, predviđaju u 2018. godini povećanje plata za 10 odsto u javnom sektoru i pet odsto u administraciji, a povećanje penzija za pet odsto.



Izmene i dopune Zakona o budžetskom sistemu predviđaju da učešće plata i opšteg nivoa države u BDP-u bude sedam odsto, odnosno da učešće penzija u BDP bude do 11 odsto.



Navodi se da je planirano povećanje penzija od pet odsto fiskalno održivo i 86,6 odsto penzionera - sa penzijama do 37.000 dinara imaće penziju veću od one koju su primali pre sprovođenja programa konsolidacije.



Njihovo učešće u BDP pašće sa 13 odsto u 2014. godini na 11 odsto u 2019. godini, što je nivo predviđen Zakonom o budžetskom sistemu. Masa penzija će se povećati 25 milijardi dinara, što iznosi 0,5 odsto BDP-a.



Za povećanje zarada je predviđen je iznos od 35 milijardi dinara.



Predviđeno je snižavanje nivoa zarada bez doprinosa na teret poslodavaca do sedam odsto BDP, a trenutno je učešće ovako definisanih zarada 8,3 odsto u BDP.



Usvojene su i izmene Zakona o budžetu za 2017. godinu, koje će omogućiti da do kraja godine zaposlenima u sektoru bezbednosti bude isplaćen bonus od po 10.000 dinara.



Dopunom tog zakona omogućeno je da se isplaćuju nagrade i bonusi zaposlenima koji plate dobijaju iz budžeta Srbije, na osnovu odluke vlade.



Kako je ranije rekao ministar finansija Dušan Vujović, dopunom tog zakona sve cifre ostaju u predviđenim okvirima rashoda planiranim za 2017. godinu.



Poslanici se izjašnjavaju o 31 tački dnevnog reda, među kojima je i Predlog budžeta za 2018. godinu. 



Predlogom zakona o budžetu za 2018. godinu planirani su prihodi u iznosu od 1.178 milijardi dinara, a rashodi 1.207 milijardi dinara.



Planirani fiskalni deficit na nivou Republike za narednu godinu iznosi 0,6 odsto BDP-a odnosno 28,4 milijarde dinara, što je 40,7 milijardi dinara niže od deficita planiranog budžetom za 2017. godinu.



Skupština je juče radila do 23 časa, a od 20 časova predsedavajući sednici Vladimir Marinković i Veroljub Arsić su se smenjivali i do kraja rada iščitavali poslaničke amandmane na predloge više zakona.



Poslanici su juče, trećeg dana rasprave o amandmanima, oko 17 časova potrošili predviđeno vreme od 600 minuta za raspravu o amandmanima na sve tačke dnevnog reda.



Ukupno vreme od 600 minuta za raspravu je isteklo i pre nego što su razmotreni svi amandmani na izmene Zakona o budžetskom sistemu.



Sledeća tačka bila je rasprava o amandmanima na predloženi budžet za iduću godinu.



Nakon što je isteklo tih 600 minuta, predsednica parlamenta Maja Gojković rekla je da se rad nastavlja, ali samo po vremenu koje je preostalo poslaničkim grupama i ovlašćenim predstavnicima.



Tada je vreme za raspravu imala vladajuća koalicija, a od opozicije DJB i Dveri i to ukupno oko 18 minuta za te dve poslaničke grupe.



Opozicija je prethodnih dana negodovala što su poslanici vladajuće koalicije podneli ogroman broj amandmana na dopunu Zakona o budžetu za 2017. i izmene Zakona o budžetskom sistemu, te što je na to potrošeno sve vreme predviđeno za raspravu o amandmanima jer su ih obrazlagali.



Upozoravali su da zbog toga neće biti vremena za raspravu o amandmanima na predloženi budžet za 2018, te da će to biti prvi put da će se najvažniji zakon koji donosi Skupština usvojiti bez rasprave.



Poslanici vladajuće koalicije kažu da i oni imaju pravo da podnose amandmane, te da rasprava o budžetu ne može da se svede na dijalog Vlade i opozicije.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva