:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

April 16, 2018   12:05

0

131

Poslanici EP kosovskim vlastima: Zabrinuti smo zbog hapšenja Turaka


Na inicijativu člana EP Igora Šoltesa, inače izvestioca EP za Kosovo, i poslanice Rebeke Harms, 28 evropskih poslanika iz različitih političkih grupa uputilo je pismo kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju i premijeru Ramušu Haradinaju, saopšteno je iz Šoltesovog kabineta u Strazburu.




Među potpisnicima su, između ostalih, slovenačka poslanica Tanja Fajon i hrvatski poslanik Tonino Picula.



U pismu, evropski poslanici izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog slučaja šest turskih državljana koji su na Kosovu početkom aprila uhapšeni i potom deportovani u Tursku zbog navodne povezanosti sa pokretom muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena, koga Ankara krivi za neuspeli pokušaj puča u Turskoj, a koji živi u egzilu u SAD.



Poslanici EP su, navodi se u saopštenju, izrazili oštre kritike zbog činjenice da su uhapšenim turskim državljanim boravišne dozvole oduzete bez pravne procedure i da su oni deportovani bez ikakvog suđenja i kontakta s njihovim advokatima čime je, kako upozoravaju, prekršen princip vladavine prava.



"Oštro kritikujemo ove ozbiljne događaje", istakli su potpisnici pisma, u kojem ukazuju da bi Kosovo, kao deo procesa pristupanja EU, trebalo da se prilagodi evropskim standardima.



Evropski poslanici navode i da ih je zabrinula najava turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da će sa Kosova još ljudi biti izručeno Turskoj.



"Vladavina prava je osnovno načelo EU. Zabrinuti smo što je u potpunosti zaboravljeno da su zemlje moralno i pravno obavezne da poštuju međunarodne konvencije i protokole, koji su uspostavljeni kako bi štitili osnovno ljudsko dostojanstvo i koje vekovima naša civilizacija održava", naglašava se u pismu.



Poslanici EP pozvali su kosovske vlasti da u potpunosti poštuju sve sudske procedure, u skladu sa evropskim principima i standardima.



"Verujemo da će se kosovske vlasti pridržavati čvrstog stava o ljudskim pravima i vladavini prava, i da će se odupreti pritisku koji Turska sistematski vrši", zaključili su evropski poslanici u pismu kosovskim vlastima.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva