:

:

TV Most

clock

Maj 28, 2015   12:05

0

145

Poslali smo dobre poruke za budućnost

Vučić je za RTS iz Tirane, nakon niza sastanaka sa albanskim zvaničnicima, rekao da su razlike između Srbije i Albanije evidentne i da su se i danas ispoljile. "Ali mislim da smo hrabro krenuli u nešto što može da nam donese boljitak", istakao je premijer.


Podsetio je da smo mnogo ratovali i napravili problema i zbog toga je, kako kaže, potrebno da zajedno gledamo u budućnost, jer želimo da budemo deo EU i da imamo bolje odnose.

Vučić je objasnio da Srbija ima priliku za veći ekonomski uticaj u Albaniji. Kako je rekao, investitori će biti pozvani da posete Albaniju, kao što će i albanski investitori biti pozvani da posete Srbiju.

Premijer ističe da sa Albanijom možemo da ostvarimo suficit i da imamo bolju ekonomsku razmenu. Navodi i da Albanci žele više turista iz Srbije na svojoj obali, kao što i Srbija želi albanske turiste po celoj Srbiji.

Kako navodi, politički je važno da možemo da razgovaramo sa onima sa kojima smo praktično bili dva odvojena društva.

Vučić je istakao važnost razgovora i rešavanja problema dve zemlje, koje su predstavnice dva naroda koji su u svakom pogledu najbrojniji na Zapadnom Balkanu.

"Od naših odnosa zavisiće budućnost Zapadnog Balkana", ukazao je Vučić i istakao da je nekima teško da to razumeju i prihvate.

Ipak, kaže da je to stvar na kojoj ćemo morati u budućnosti da radimo. Kaže da Srbi, kao i Albanci, obično uživaju u proslavama poraza, i u tome da pronalaze krivce u drugima.

Vučić kaže da ćemo istoriju drugačije tumačiti, ali da imamo budućnost o kojoj možemo drugačije da razmišljamo.

Da nije bilo Balkanskih ratova, kaže, bilo bi 16 miliona Srba, a sada ih je dvostruko manje. Zbog toga nam je, ističe, potreban mir i stabilnost više nego ikada, iako to strastima ne odgovara uvek.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Vučić je rekao da i u Albaniji poštuju ekonomske mere koje Vlada Srbije sprovodi.

Ističe razgovore o auto-putevima i prugama. O tim stvarima je potrebno da razmišljamo i da decu za to obučavamo, a ne za ratove. To je prednost i dobrobit ovog sastanka, ukazao je Vučić.

Kada je reč o srpskoj manjini u Albaniji, premijer Vučić je rekao da se nije saglasio sa Raminom izjavom da je njihov položaj spektakularan. Ukazuje da Srbi u Albaniji nisu zadovoljni i da je na to ukazao tokom razgovora sa albanskim premijerom i predsednikom, jer je njegov posao da štiti interes Srba.

Premijer kaže da su ga saslušali, a i da je on bio otvoren da čuje primedbe na odnos prema Albancima u Srbiji. Ipak, kaže da je Srbija dala mnogo veća prava Albancima nego što je Albanija dala Srbima.

Ističe da je spreman da razgovara o unapređenju položaja Albanaca, ali da će isto tako tražiti da se Srbima u Albaniji omuguće mnogo veća prava nego što ih imaju danas.

Komentarišući najave Hačima Tačija o pokretanju tužbe za genocid protiv Srbije, Vučić kaže da to ne razume. Navodi da sve sagovornike poštuje, ali napominje da Tači nije pravnik i da ne razume šta je genocid.

Reč je o pokušaju da se skrene priča sa formiranja Specijalnog suda za zločine OVK, rekao je Vučić.

"Ja sve shvatam veoma ozbiljno i mi pripremamo naš odgovor ali ovo nije dovoljno odgovorno da bih suviše ozbiljno uzeo u razmatranje", rekao je Vučić.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva