:

:

TV Most

clock

Februar 10, 2018   12:05

0

190

Poseta Vučića Zagrebu, koje teme će se naći na stolu?


Ono što neće biti na dnevnom redu je izvinjenje za navodnu agresiju na Hrvatsku i ratna odšteta, saznaju tamošnji mediji u kabinetu predsednice Grabar Kitarović.



Deset dana pošto je srpski predsednik prihvatio poziv hrvatske koleginice da poseti Zagreb, manje se govori o tome šta će biti teme razgovora, a više o tome šta se na stolu neće naći.



Za traumatične teme iz ratova devedesetih i Drugog svetskog rata, ovoga puta, nema mesta.



"Ukoliko se konstantno i isključivo budemo držali ovih tema do pomaka u životnim temama neće doći. Mislim da je veoma važno da se počnu rešavati konkretni problemi, oni su brojni. Hrvatska ima probleme sa gotovo svim susedima i oni se odnose na granice, tako i sa Srbijom ima problem sa granicama, ja očekujem da će to biti jedna od važnih tema", rekla je predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.



Granični spor Srbije i Hrvatske dug je 145 kilometara i nalazi se u Dunavu. O tome dve države razgovaraju bez uspeha već 16 godina.



Od susreta u Zagrebu naredne nedelje, očekuje se i brže rešavanje pitanja nestalih Srba u Hrvatskoj. Na spisku Centra "Veritas" ih je više od 1.800.



"Svaki put kad su se sastajali ljudi na visokom nivou bilo je nekih pomaka. Kao da se čekaju ponekad ovakvi sastanci, pa ono što se u međuvremenu nagomilalo, a moglo se rešiti, nije se rešavalo. Od 2015. godine nije bilo sastanaka ni komisija za nestala lica", ističe predsednik Dokumentacionog centra "Veritas" Savo Štrbac.



Napredak u ekonomskim odnosima 



Za razliku od političkih, u ekonomskim odnosima Srbije i Hrvatske napreduje se iz godine u godinu. Spoljnotrgovinska razmena u 2016. godini premašila je 900 miliona evra.



Kako da se ekonomski odnosi ojačaju biće tema u razgovoru predsednika, ali i hrvatskih i srpskih privrednika na forumu.



"Ukoliko bi ovo bio korak koji bi značio početak ovakve vrste redovne komunikacije, to bi već bio korak napred koji bi omogućio da se u narednom periodu pronađu određena rešenja za ona otvorena pitanja koja se 15 godina nalaze na stolu", kaže Aleksandra Joksimović.



A dogovor o poseti od prvog dana otvorio je vrata za optužbe i najave protesta onih koji su protiv dolaska srpskog predsednika.



"Srbija ovu mržnju ničim nije zaslužila, a ponašanje i odnos hrvatske politike prema Aleksandru Vučiću i prema Srbiji će ostati kao pokazatelj nečega ružnog što jedna zemlja članica Evropske unije sebi ne bi smela da dozvoli", naveo je ministar odbrane Aleksandar Vulin.



Upućeni kažu da iza svega stoji loša komunikacija predsednice i vlade Hrvatske. Ipak, zvanični Zagreb saopštava da je preduzeo sve korake da zvanična poseta prođe bez problema i da će već sutra, dan uoči dolaska srpske delegacije mere bezbednosti biti pojačane.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva