:

:

TV Most

clock

Septembar 20, 2015   12:05

0

140

Poseta Vučića SAD veoma značajna i za ekonomiju

Glavna promena u svetu je prelivanje geopolitike na ekonomiju i posledica toga je da imamo krizu duga u razvijenom svetu i ogromene pokrete stanovnika iz nerazvijenih u razvijene zemlje, rekao je Ðuričin Tanjugu i dodao da je "u toj situaciji mnogo važnije s kim ste u vezi, nego ko ste".

On je ukazao da je veoma važno da uspostavimo dobre veze i poverenje sa liderima u Evropi i SAD, koja je ekonomski i vojno-strategijska sila broj jedan u svetu, zbog toga što je Srbija već 25 godina u regresiji i zato što je dugo bila izopštena iz svetskih ekonomskih tokova.

Pored geopolitičke diemenzije posete Vučića, Ðuričin je ukazao na ekonomski značaj te posete, jer se premijer sastao sa vrhom MMF-a i Svetske banke.

"To je veoma značajno za našu zemlju koja je gladna investicija", rekao je on i ocenio da će sada, kada se odvija proces deglobalizacije i zatvaranje zemalja u regionalne saveze, investicije iz kredita biti mnogo značajnije nego same privatne investicije.

Ðuričin je podsetio da Srbija trenutno ima usporeno investiranje velikih kompanija i da bismo iz kredita ili "mekih" zajmova velikih međunarodnih finansijskih organizacija mogli da finansiramo preko našeg javnog sektora velike projekte u infrastrukturi, energetici, poljoprivredi, prehrambenoj industriji, telekomunikacijama.

"To su pozajmice koje se daju pod povoljnijim uslovima jer te investicije predstavljaju prioritet organizacija koje ih finansiraju, a mi bismo odredili ritam investiranja koji je potreban i tako rešili glavni problem naše ekonomije - visoku zaposlenost," istakao je Ðuričin.

On je dodao da bi Srbija mogla da uzima te kredite, uprkos visokom javnom dugu jer, kako je rekao, "kada imate ekonomiju koja raste, dug nije veliki problem, ali kada se zadužujete da bi servisirali obaveze, onda je to problem."

Investicije koje su proizvodna ulaganja su dobro došle, uprkos visokom javnom dugu, smatra Ðuričin i ukazuje na značaj podrške Svetske banke Srbiji kao finansijera tih velikih projekata.

Ðuričin je ocenio da bi, kao rezultat posete premijera Vučića Sjedinjenim državama neka velika američka kompanija mogla doći da ulaže u sektor informaciono-komunikacionih tehnologija u Srbiji, jer naša zemlja ima komparativne prednosti u toj oblasti u odnosu na mnoge druge privredne grane.

"To je prilika za mlade ljude da nađu posao u svojoj zemlji i da ne napuštaju Srbiju i da tako rešimo pitanje visoke nezaposlenosti mladih," rekao je Ðuričin, istakavši da su sada otvorene perspektive za to, ali da mora još dosta da se uradi na unutrašnjem planu, da bi ovakve dobre političke inicijative urodile plodom i investicijama.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva