:

:

TV Most

clock

Decembar 29, 2015   12:05

0

185

Poseta turske delegacije donosi nove investicije

Dolazak turske kompanije "Džinsi" u Krupanj, koji je razoren u prošlogodišnjim poplavama, doneo je zaposlenje za najpre stotinu, a potom i za još toliko mladih ljudi iz te nerazvijene opštine. Zahvaljujući toj kompaniji radi i 700 Leskovčana.

Kako bi takvih primera bilo još više, u Beogradu su se sreli državni i privredni vrh dve zemlje. Podsticaj boljim ekonomskim odnosima dali su premijeri Srbije i Turske, dogovorom o osnivanju Saveta za saradnju.

Turski premijer Ahmet Davutoglu smatra da je to strateška odluka koja će doprineti jačanju ekonomskih odnosa Turske sa Srbijom, kao zemljom sa kojom ima mnogo zajedničkih projekata.

"Mi ohrabrujemo turske ulagače da dođu i ulažu u Srbiju. Ovde sam došao sa 130 vodećih turskih poslovnih ljudi, što je jedna od najvećih delegacija koja je pratila neku moju posetu. Posebno tokom božićnih praznika oni ne putuju, ali su ipak sada došli u Srbiju", rekao je Davutoglu.

Turski premijer je naglasio da su mnoge turske firme već uložile u Srbiju, navodeći kao primer investiciju jedne od vodećih turskih banaka u Čačansku banku, što je, kako kaže, veoma važan novi korak, jer "kada imate banku, onda je lako finansirati ulaganja".

Uz rast investicija očekuje se i rast trgovinske razmene dve zemlje, koja trenutno iznosi 780 miliona dolara. Tokom 2015. povećala se za više od 20 odsto, a cilj je da sledeće dostigne milijardu dolara.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić veruje da će naredna godina biti godina velikih turskih investicija u srpsku privredu.

"Nikada veće interesovanje nije bilo turskih privrednika za investicije u srpsku privredu. Verujem da ćemo, već u prvoj polovini naredne godine, čak u prvom tromesečju, otvoriti i prve fabrike, i u Vladičinom Hanu i u Nišu, jednu iz oblasti tekstilnog sektora, drugu iz oblasti automobilskog sektora", rekao je Ljajić.

Za Srbiju je važno i da se povećava izvoz, a ove godine Srbija je u Tursku izvezla za trećinu više nego prethodne.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže da Turska predstavlja vrata za određena tržišta do kojih ne možemo tako lako direktno da dođemo.

"I za Irak, i za Iran, i za Azerbejdžan. To su destinacije koje možete preko Turske da osvojite", kaže Čadež.

Davutoglu je pozvao turske investitore da još više ulažu u Srbiji, ističući da će tu dobiti bolje uslove i makar za dolar bolju ponudu u odnosu na druge u regionu.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva