:

:

TV Most

clock

Jul 23, 2015   12:05

0

172

Poseta predstavnika BiH korisna za Srbiju

Janjić je rekao da je ta poseta predstavljala ogromnu investiciju koja će doprineti relaksiranju atmosfere u razgovorima o potpisivanju sporazuma sa Kosovom, odnosno drugog briselskog sporazuma.

"To će otvoriti ozbiljna politička vrata na jesen za početak pregovora o pridruživanju", istakao je Janjić na TV Pink.

Janjić je ukazao da je Srbija ovom posetom počela da vodi novu politiku, jer ostaje garant Dejtonskog sporazuma, ali i stabilnosti i teritorijalnog integriteta cele BiH, da Srbija vodi dijalog sa Bošnjacima i "počeli su da nas gledaju kao balkanski Beneluks".

On je dodao da je, s druge strane, poseta bila izazovna za bošnjačku stranu i da "to neće tako lako proći" i da "još nije normalizovala odnose", zbog čega je dobro što će predsednik Srbije Tomislav Nikolić u oktobru posetiti Sarajevo.

Politički analitičar Dragomir Anđelković je u istoj emisiji rekao da poseta predsedavajućeg i članova Predsedništva BiH, osim poboljšanja imidža u svetu i podvlačenja uloge Srbije kao prvorazradne regionalne zemlje, donosi unapređenje ekonomske saradnje.

Anđelković je istakao da je dobro što su u prvom planu bile ekonomske teme, namenska industrija, jer postoji tržište za prodaju vojne opreme i infrastrukturni projekti.

On je rekao da je važna predstojeća poseta predsednika Srbije Tomislava Nikolića Sarajevu, jer treba da bude kontinuitet saradnje, ali na osnovama obostranih interesa i dobrih odnosa.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče u Beogradu sa predsedavajućim i članovima Predsedništva BiH Draganom ÄŒovićem, Mladenom Ivanićem i Bakirom Izetbegovićem.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva