:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Januar 28, 2015   13:24

0

224

Poseban kolektivni ugovor za ustanove kulture

U ime Ministarstva ugovor je potpisao ministar Ivan Tasovac, dok su u ime sindikata potpisnici predsednica Samostalnog sindikata kulture Srbije Dragana Đorđević, predsednik Granskog sindikata kulture i umetnosti Nezavisnost Dragan Milanović i predsednik grane kulture Konfederacije slobodnih sindikata Nenad Marinković.

"Izrazio bih svoju zahvalnost sindikatima na konstruktivnoj saradnji tokom procesa usaglašavanja teksta ugovora. Kolektivni ugovor, nastao kao plod dijaloga i partnerskog odnosa države i sindikata, jedan je od najvažnijih instrumenata zaštite prava zaposlenih i mehanizama za unapređenje uslova za obavljanje delatnosti u sektoru kulture", izjavio je ministar Tasovac.

On je dodao da će potpisivanje kolektivnog ugovora doprineti višem stepenu profesionalizacije i organizacione osposobljenosti, što je u skladu sa strateškim opredeljenjem Ministarstva i preduzetim aktivnostima na jačanju institucija kulture.

Predstavnici reprezentativnih sindikata naglasili su da se potpisivanjem ugovora sa resornim ministrom, nakon višemesečnih pregovora, došlo do zaključka da je partnerska saradnja sindikata i Ministarstva neophodan uslov za pozitivan rezultat. "Zahvaljujemo se ministru Ivanu Tasovcu i Ministarstvu kulture i informisanja, kao i predstavnicima ostalih ministarstava koja su učestvovala u pregovorima, na izuzetnoj saradnji. Takođe se zahvaljujemo premijeru Vučiću na prepoznavanju urgentnosti potpisivanja Posebnog kolektivnog ugovora", dodala je Dragana Đorđević.

Potpisani ugovor obuhvata i odredbe koje se odnose na pitanja koja u prethodnom periodu nisu bila regulisana kolektivnim ugovorom.

"Naročito bismo istakli činjenicu da će ovaj Kolektivni ugovor biti primenjivan na zaposlene u svim ustanovama kulture u Srbiji. Usaglašena su i adekvatna rešenja za specifičnosti muzičko-scenskih delatnosti, koje do sada nisu bile deo kolektivnog ugovora", rekao je Nenad Marinković.

U atmosferi obostranog zadovoljstva postignutim rešenjem, istaknuto je da su se sindikati i predstavnici Ministarstva tokom pregovora upoznali na pravi način. Reprezentativni sindikati naglasili su "da je jako bitan utisak otklanjanja psihološke barijere i to što su sa druge strane pregovaračkog stola imali ljude koji osećaju njihove potrebe", navodi se u saopštenju iz Ministarstva kulture.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva