:

:

TV Most

clock

Maj 27, 2017   12:05

0

125

Posao traži 15.000 osoba sa invaliditetom

Kada smo pre godinu dana snimali Jelenu Ženar, njena najveća briga bila je kako da zaposli sina koji ima problem s govorom. U međuvremenu, završio je srednju zanatsku školu i prijavio se na biro rada.


Jelena Ženar kaže da su je tamo uputili u to da je otvoren javni konkurs za subvenciju za poslodavce koji uposle osobe sa invaliditetom u stalni radni odnos.

"Onda je moj suprug otišao kod poslodavca i pitao i primili su ga u stalni radni odnos", ispričala je Jelena.

Pozitivno iskustvo priželjkuje i oko 15.000 osoba sa invaliditetom, koliko ih u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. U toj službi ističu da ih je danas 8,4 odsto manje nego prošle godine u istom periodu. Uz uslove, subvencijama pomažu one koji bi da pokrenu sopstveni biznis, a podstiču i poslodavce.

Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje kaže da ukoliko poslodavac zaposli osobu sa invaliditetom koja nema radnog iskustva može 12 meseci da ostvaruje pravo na refundaciju njegove zarade i poreza i doprinosa u iznosu od 75 odsto a maksimalno do iznosa minimalne zarade.

"Poslodavac koji prilagođava radno mesto ili svoj prostor konkretnoj osobi sa invaliditetom može takođe da refundira troškove maksimalno do 400.000 dinara", rekao je Martinović.

Uprkos svim merama države, osobe sa invaliditetom kažu da, kada pokucaju na vrata poslodavaca, ona najčešće ostanu zatvorena zbog predrasuda i diskriminacije.

"Nijedna institucija, nijedna država neće postati siromašnija zato što će zaposliti osobu sa invaliditetom, ona će postati samo humanija, a to je jako važno jer su u pitanju ljudski životi koji samo zbog sticaja hendikepa koji imaju su u podređenom položaju", kaže Milan Stošić, predsednik Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom.

Iako zapošljavanje osoba sa invaliditetom za brojne poslodavce nije stvar dobre volje već zakonska obaveza ukoliko imaju najmanje 20 radnika, nije malo onih koji je izbegavaju, tvrde upućeni.

"Recimo, ako neko ima alergiju ili je preležao plućnu bolest, onda se kroz neke papire omogući da se tretira kao osoba sa invaliditetom, dok oni koji to zaista jesu ostaju bez posla", rekao je Stošić.

Poslodavcima Zakon omogućava da izaberu da li će zaposliti osobu sa invaliditetom, ili će, umesto toga, uplatiti novac u budžet.

Prema podacima Poreske uprave, prošle godine 5.580 poslodavaca zasnovalo je radni odnos sa osobama sa invaliditetom, dok je njih 4.215 uplatilo sredstva u Budžetski fond. Od kontrolisanih 3.182 poslodavaca, utvrđeno je da 532 nisu ispunila obavezu zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Predstavnici osoba sa invaliditetom pozivaju na izmenu Zakona kako bi im, kažu, zaista obezbedio zapošljavanje, čime bi se osnažili ne samo ekonomski, već i psihološki i socijalno.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva