:

:

TV Most

clock

Novembar 27, 2015   12:05

0

349

Porodično nasilje shvatiti ozbiljno

Na debati u Aktiv Art centru na temu nasilja nad ženama u okviru Mitrovičkog društvenog kluba sinoć su govorili predstavnici nevladinih organizacija i policije.

Menadžer u NVO “Aktiv” Kejleb Va (Caleb Waugh) kaže da je nasilje u porodici institucionalni, ali i društveni problem u čije rešavanje treba svi da se uključe. On je podsetio i na poražavajuće rezultate istraživanja koje su sproveli pre dve godine.

“Rezultati su otkrili da je svaka treća žena na severu Kosova žrtva porodičnog nasilja i da je 50 odsto svih žena na severu Kosova ili svedok ili žrtva porodičnog nasilja. To je ogroman problem”, rekao je Va.

Direktor NVO “Sinergija” Igor Simić kaže da je veoma značajno preventivno delovati na problem pojave nasilja u porodici.

“Dva puta su veće šanse da devojčica koja je gledala oca koji maltretira majku da se u svom životu zaljubi i bude sa nasilnikom, jer shvata da je to normalno i nešto što ne može da izbegne u životu. Tri puta su veće šanse da dečak koji je gledao svog oca kako maltretira majku sutra postane nasilnik kada on postane otac i suprug”, rekao je Simić.

Simić smatra da žene ne mogu same da se izbore sa problemom nasilja već da to mogu uraditi muškarci.

“Kada pitate muškarce da li rade poslove na podizanju dece oni odgovore: “Da, pomažem ženi”, muškarci ne treba da “pomažu” ženi da podiže dete već da učestvuju jednako sa suprugom u vaspitavanju dece. Vi ne činite uslugu ženi time što ste joj “pomogli” oko deteta već jednostavno radite svoj posao”, kazao je on.

Put da se smanji nasilje u porodici je da roditelji budu pozitivan primer deci, kako oni sutra ne bi postali nasilnici, smatra Vesna Krivokapić iz Kosovske policije. Osnov svega je zdrava porodica ocenjuje Krivokapić.

“Ako postoje svađe u porodici, to nikada ne sme da se događa pred decom. Pokojni Duško Radović kaže: “Dobra su nam deca kakvi smo mi roditelji”. Deca nikada nisu kriva, kasnije ako budu loša to je zahvaljujući roditeljima”, kazala je Krivokapić.

Na debati koja je organizovana uz podršku Kfosa i NVO “Aktiv” rečeno je da veliki problem predstavlja i činjenica da sud u Mitrovici ne funkcioniše punim kapacitetom, da postoji manjak službenih branilaca žrtava nasilja i da je veliki problem i nedostatak sigurne ženske kuće na severu Kosova.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva