:

:

TV Most

clock

Avgust 14, 2018   16:26

0

244

Porodice nestalih i ubijenih sa KiM za procesuiranje odgovornih


Duško ÄŒelić iz Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih smatra da bi bili poražavajući odgovori, kada bismo u testu opšte informisanosti postavili pitanje da li znate šta je Livočko jezero, šta su Žilivode, gde je Klečka.



To su samo neka od mesta masovnog stradanja Srba i nealbanaca na Kosovu i Metohiji. Da se o njima malo zna, podsećaju porodice koje i danas tragaju za najbližima. 



"Ne želimo da su i dalje naše žrtve drugog reda. Imamo pravo na istinu, pravdu, slobodu, život i mir. Želimo da se vratimo na svoja ognjišta i u svoj zavičaj. Naše porodice su umorne od čekanja", kaže Nataša Šćepanović iz Udruženja kosmetskih stradalnika.



Posle gotovo dve decenije, mogli bi da dobiju odgovore na neka pitanja.



"U Gajru i u Kačaniku ćemo pretražiti dve lokacije za koje imamo određene informacije, nastavićemo proveru još nekih lokacija u okolini Đakovice. Ne odustajemo od Livačkog jezera, tražimo kako da pretražimo dno jer je muljevito", kaže Veljko Odalović.



Vladina Komisija za nestale je deo zločina prikazala na 3.500 strana. Ta dokumentacija bi, kažu, mogla da koristi Specijalnom sudu za zločine OVK kako bi podigao prve optužnice. U međuvremenu, porodice nestalih traže da zločince u odsustvu procesuiraju sudovi u centralnoj Srbiji.



"Pa kad budu dostupni ruci pravde, neka se obnovi suđenje, to je i obaveza prema Zakonu o krivičnom postupku", kaže ÄŒelić.



Podsećaju i na lošu praksu pojedinih sudova i oslobađanje gnjilanske grupe. Usledilo je nakon mišljenja Vrhovnog kasacionog suda da je oružani sukob na KiM trajao do 2000. godine.



"I pored takvog pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda, Apelacioni sud donosi odluku da ono što je učinjeno u Gnjilanu leta 99. nije ratni zločin jer nije bilo oružanog sukoba, po njima se ratni sukob završio 12. juna", rekao je Miroljub Vitorović, zamenik tužioca za ratne zločine.



Od 1998. do danas na području Kosova i Metohije ubijeno je i kidnapovano tri i po hiljade Srba i nealbanaca. Njih 835 nestalo je nakon dolaska međunarodnih snaga.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva