:

:

TV Most

clock

Decembar 08, 2017   12:05

0

152

Porodice još uvek tragaju za više od 10.000 nestalih



Konferenciji su prisustvovali predstavnici udruženja porodica nestalih lica iz regiona, vlasti, Tužilaštva za ratne zločine i organizacija Crvenog krsta, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) koji su apelavali na sve prisutne da se pitanje nestalih što pre reši, saopštio je MKCK.



Na konferenciji se razgovaralo o procesu ekshumacija, identifikacija i neidentifikovanih posmrtnih ostataka lica na području bivše Jugoslavije i budućim koracima u cilju rešavanja pitanja nestalih.



Regionalni koordinator MKCK za Balkan, Zita Krener, rekla je da posle toliko godina, agonija porodica ne prestaje i da one imaju pravo da znaju šta se desilo sa njihovim najbližima.



"Neke od njih čekaju odgovore već više od četvrt veka, a mnogi ih, nažalost, nisu ni dočekali jer nisu više među nama. Potreban je udruženi napor svih aktera vlasti na svim stranama, koji moraju da se angažuju više i preduzmu konkretne korake kako bi ispunili svoje obaveze prema porodicama", rekla je Krener.



Naglasila je da se pitanje nestalih lica mora tretirati isključivo sa humanitranog aspekta.



S obzirom na alarmantno smanjenje broja rešenih sudbina nestalih lica u oružanim sukobima 90-ih u bivšoj Jugoslaviji, MKCK je pripremio petogodišnju strategiju koja ima za cilj da se tokom ovog perioda intenziviraju udruženi napori na pronalaženju informacija o nestalim licima i grobnim mestima, navodi se u saopštenju.



MKCK je već uložio značajne napore u okviru svog privilegovanog statusa u vezi sa pristupom međunarodnim i nacionalnim arhivama i kroz analize prikupljenih informacija doprineo pronalaženju više grobnica na teritoriji bivše Jugoslavije.



U okviru petogodišnje strategije MKCK će značajno povećati svoj istraživački tim i obim njegovog rada kako bi se proces pronalaženja novih lokacija grobnih mesta ubrzao.



MKCK će takođe uložiti napore u cilju jačanja lokalne forenzičke ekspertize i unapređenja centralizacije podataka i medicinsko-pravnih standarda.



Cilj petogodišnje strategije MKCK je da se nakon ovog perioda ojačaju kapaciteti lokalnih i nacionalnih institucija s odgovarajućim političkim, finansijskim i tehničkim mehanizmima koje će nastavi da rade na pitanju nestalih nakon 2022. godine.



MKCK je ponovio svoju težnju da se porodicama nestalih obezbedi mogućnost da reše svoje pravne, administartivne potrebe kroz adekvatan zakonski okvir i da se uspostavi referentna mreža za podršku kako bi im se pomoglo da se nose sa svojim specifičnim teškoćama, navodi se u saopštenju.




 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva