:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Januar 20, 2015   12:05

0

192

Popravićemo stanje u medijima

"Nije prvi put da EU izražava žaljenje što nismo uveli sankcije Rusiji i uskladili spoljnu politiku sa evropskom, ali to nije naša obaveza kao kandidata za članstvo, da u ovoj fazi pregovora u potpunosti uskladimo spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU", komentariše za "Danas" Jadranka Joksimović jednu od ključnih zamerki koja se može pročitati u Nacrtu izveštaja.

Izveštaj je juče podneo izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister članovima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta.

"Što se tiče izražavanja žaljenja zbog neuvođenja sankcija, to je nešto što smo više puta čuli ove godine. Postoje očekivanja, ali ne i obaveza da se kao zemlja kandidat moramo u potpunosti, u ovoj fazi pregovora, uskladiti sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU. A i sam Mekalister kaže da smo po drugim pitanjima u dobroj meri uskladili svoju politiku sa evropskom", navela je Joksimović.

Komentar ministarke Joksimović na kritiku u izveštaju Dejvida Mekalistera o lošoj medijskoj situaciji, odnosno ugroženosti slobode izražavanja, potvrđuje da u toj oblasti “postoje stvari koje mogu da se poprave“.

"Kada je reč o stanjima u medijima, naravno da ima stvari koje mogu da se poprave, zato smo i usvojili set medijskih zakona, čijom primenom od ove godine očekujem da će se podići transparentnost vlasništva u medijima, odgovornost javno izgovorene reči i finansiranja javnih servisa", ističe Joksimović.

Ona napominje da je juče predstavljen nacrt izveštaja, nakon čega će uslediti period podnošenja amandmana članova spoljnopolitičkih odbora u Evropskom parlamentu.

Inače, neusklađenost spoljne i bezbednosne politike sa EU, loši uslovi za potpuno ostvarenje slobode izražavanja u medijima, okolnosti koje određuju donošenje zakona po hitnom postupku, izostanak zakonodavnog okvira za zaštitu svedoka u suđenjima za ratne zločine, kao i isticanje neophodnosti promene Ustava kako bi se zajamčila nezavisnost pravosuđa - ključne su zamerke Vladi Srbije u nacrtu izveštaja Dejvida Mekalistera.

U izveštaju se Srbija konkretno poziva da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku s politikom EU. Pozdravlja se donošenje zakona o javnom informisanju i medijima, ali se izražava zabrinutost zbog "sve gorih uslova za potpuno ostvarenje slobode izražavanja", pa se u tom kontekstu naglašava potreba za potpunom transparentnošću u pogledu medijskog vlasništva.

Izvor: Danas

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva