:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Jul 06, 2018   10:05

0

118

Popović:Konkurs za inovacije završen,rezultati u septembru

"U toku leta će međunarodna nezavisna kompanija izvršiti evaluaciju ovih projekata i početkom septembra ćemo imati i pobednike ovog takmičenja", rekao je Nenad Popović, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Govoreći o grantovima za mlade kompanije, Popović kaže da mogu da dobiju do 80.000 evra bespovratno, a kompanije koje već postoje – male i srednje, mogu da dobiju grantove do 300.000 evra, takođe bespovratno.

"To su zaista odlična sredstva i po evropskim merilima", ističe ministar.

Naveo je da su stalno prisutni i programi inovacionih vaučera gde je malim i srednjim kompanijama omogućeno da dobiju znanje sa fakulteta i instituta.

"Vlada Srbije plaća za njih usluge koje im fakulteti i instituti daju. Već smo podelili 116 tih vaučera koje je dobilo više od 101 ili 102 kompanije. Ti vaučeri idu od 800.000 dinara i male i srednje kompanije mogu da ih dobiju dva puta, dakle do 1,6 miliona dinara", pojasnio je Popović.

Ističe da je Vlada za ovu godinu izdvojila pet puta više sredstava za inovacije nego prošle godine, ali napominje da je to još uvek malo ako se poredimo sa drugim evropskim zemljama.

Kako navodi, i predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić podržali su ove programe, "jer vidimo da su digitalizacija industrije i inovacija budućnost Srbije i tu imamo velike mogućnosti".

Kao odličan primer za ostale, naveo je tehnološki park kome je Vlada Srbije, zajedno sa Švajcarskom Federacijom, pomogla da dođe do izuzetnih visina.

"U poslednjih nekoliko godina u to je dosta uloženo, desetine kompanija i stotine inženjera koji rade u naučno-tehnološkom parku su budućnost i Vlada Srbije čini sve da im pomogne i olakša posao, a učimo i nove, mlade inženjere da baš po ovom primeru osnivaju svoje startap kompanije", rekao je ministar.

Ukazao je da ne samo inženjeri, već i srednjoškolci i mladi studenti, koji su sada pokazali da osnivanjem startap kompanija mogu da pobeđuju na takmičenjima, mogu da rade za privredu i da njihove kompanije sutra postanu nešto što će za Srbiju biti veoma korisno.

Popović je rekao i da je za ovu godinu planiran početak izgradnje industrijskog parka u Borči.

"U pregovorima smo koji dugo traju. To je dogovor predsednika Kine Si Đinpinga i našeg predsednika Vučića. Nadamo se da ćemo ove godine uspeti da završimo svu dokumentaciju da krene izgradnja preko 350.000 kvadratnih metara najmodernijeg industrijskog i tehnološkog prostra u Borči, na prostoru od 320 hektara zemljišta", rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, tamo bi mogle da dođu najveće visokotehnološke svetske kompanije, kao i inovacione kompanije i mladi koji bi otvarali svoje startap kompanije, a sve po uzoru na najsavremenije parkove danas.

Radiće se, kaže, po fazama, izgradnja će trajati šest do sedam godina, ali sigurno je da će tu biti od 10.000 direktnih radnih mesta i više od 50.000 do 60.000. indirektnih.

Upitan kako, povodom godišnjice rada Vlade, procenjuje učešće svog ministarstva, Popović navodi da su rezutati zaista odlični i da cela Evropa, ministri i komesari EU ističu izuzetno aktivnu inovacionu delatnost u Srbiji i osnivanje novih mladih start ap kompanija.

Na pitanje kako sarađuje sa premijerkom Brnabić, navodi da da svakodnevno sarađuju izuzetno korektno, kao i njihovi timovi, a rezultati se, kako ističe, vide.

"Radimo na izgradnji infrastukture i preko 60 miliona evra će ove godine biti uloženo u izgradnju dva naučno-tehnološka parka u Novom Sadu i Nišu, u novu laboratorijsku zgradu za Elektronski fakultet u Nišu, u novu zgradu Instituta za fiziku, novu zgradu najmodernijeg instituta za primenu infroamcionih tehnologija u poljoprivredi, a predviđena je i nova zgrada FON-a", rekao je ministar.

Dodao je da su dva programa već pokrenuta.

"I biće realizovana sredstva za otvaranje regionalnih inovacionih startap centara kako bi, ne samo u – Beogradu, Novom Sadu i Nišu, već i u Čačku, Užicu, Arilju i drugim mestima mladi radili u najmodernijim uslovima i sa najboljom mentorskom podrškom", navodi Popović.

Veoma je, kaže, interesantan i program za devojčice, devojke i žene koje bi želele da se bave inovacijama, a to je program promocije ženskog inovacionog preduzetništva.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva